BNR radio trapt af bij ondernemersavond voor goed gevulde Hofzaal

BERGEN OP ZOOM – 'Storytelling voor ondernemers.' Onder die noemer organiseerde StartersCentra West-Brabant op 8 december een avond met een gevarieerd programma. Deze keer niet alleen voor starters, ook meer ervaren bedrijfseigenaren waren welkom.

Na een kort welkom door dagvoorzitters Denise van Eekeren en Koen Oosterwaal is de onverdeelde aandacht voor de semi-live opname van de BNR programma 'Gangmakers', onder leiding van presentator Maarten Bouwhuis. 'Semi-live' houdt in dat het wordt openomen zonder verdere montage, maar de uitzending vindt later plaats.

De volgende vier gasten schuiven aan voor het eerste deel van het programma:

  • Jan-Willem de Wit: projectmanager outplacement bij Philip Morris
  • John Blauw: onlangs gestart als ondernemer in scooterverkoop en reparatie
  • Natascha Moerman-Peers: teammanager economie bij de afdeling Stedelijke Ontwikkeling, gemeente Bergen op Zoom
  • Margreet van Kemenade: partner bij Sterck in Werck

Als eerste stelling komt presentator Bouwhuis met: 'De economie in Bergen op Zoom is een stuk gezonder geworden.' Daar vinden de tafelgenoten wel wat van. Margreet geeft aan dat er zeker nieuwe kansen zijn maar dat veel mensen en bedrijven er nog lang niet zijn. Dat heeft volgens Jan-Willem ook te maken met het feit dat het lastig is om in de regio voldoende banen te vinden voor de in West-Brabant thuiszittende mensen.

Er zijn er ook die de keuze maken om voor zichzelf te beginnen. John is daar een voorbeeld van. Hij was Philip Morris medewerker en besloot na een korte periode van werkloosheid om van zijn hobby z'n werk te maken, vooralsnog met succes. Natasja laat weten dat de gemeente en organisaties als het WerkCentrum er alles aan doen om verandering te brengen in de bovengemiddelde werkloosheid in deze regio. Ook zij kunnen mensen helpen die overwegen een eigen bedrijf te beginnen. Aan de gesprekstafel wordt al wel snel geconcludeerd dat een startkapitaal, zoals de premie die ex-werknemers van de sigarettenmagnaat meekregen, wél helpt. Belangrijker nog echter zijn echte passie en de wil er iets van te maken.

Drempels zijn er om te overwinnen

Na de pauze neemt Marcel Havermans de plaats in van John Blauw. Marcel was een collega van John en is eveneens voor zichzelf begonnen, in het toerisme: alternatieve vervoermiddelen en campers. Naar aanleiding van een vraag uit de zaal wil presenator Maarten weten of de drempel hoog is voor starters. Al snel blijkt dat regeldruk, vergunningen en bureaucratie toch wel als hindernissen worden ervaren. "Maar daar laat een gedreven ondernemer zich uiteindelijk niet door tegenhouden, óók niet als starter", aldus Marcel.

Geïnspireerde mensen

Na de radio-opnames zijn er nog meerdere sprekers. Citymarketeer Ruurt van der Wel vertelt de zaal over zijn drijfveren en wat deze vorm van marketing voor de stad betekent. Patricia Borghouts van GRAZImedia geeft de zaal voorbeelden van hoe je met 'storytelling' je marktpositie kunt versterken. Marc Luttikhuis vertelt hoe hij als voormalig bankdirecteur de inspiratie vond voor een compleet nieuwe carrière. Hij is met zijn bedijf M-Flow sinds februari zelfstandig coach en dat is een van de beste dingen die hem ooit overkomen is, laat hij de aandachtig luisterende zaal weten. Als laatste doet Marjolijn Evers, van Hoppenbrouwers Schadeherstel haar verhaal over geïnspireerd raken, passie voor het vak maar ook de balans tussen je eigen bedrijf en een privé-leven. Al met al gespreksstof genoeg voor de borrel na. Het blijft dan ook nog best even druk in de Hofzaal, nadat Denise en Koen iedereen hebben bedankt.

Deze editie van het BNR programma Gangmakers is op woensdag 9 december te beluisteren. Wie het gemist heeft kan hen ook online terughoren via hun website.

Klik hier voor een foto-impressie van de avond.

Foto: Mireille Hoetelmans