Bossche expo over Bergse Vastenavond geopend

DEN BOSCH – Zaterdag 28 mei is de expositie over het Bergse Vastenavondfeest geopend, in het Oeteldonks Gemintemuzejum. Het doel van het museum is het middelpunt te worden van de carnavalsdocumentatie in Nederland. De komende maanden staat de Bergse wijze van vieren er centraal.

Het musempje is 'klein maar fijn' te noemen en wordt zowel nationaal als internationaal geprezen als leuke plek om eens te bezoeken. Voor Bergenaren is het er nu letterlijk en figuurlijk een feest van herkenning. In samenwerking met de Stichting Vastenavend is er een expositie ingericht die laat zien hoe de Krabben na WO II vorm hebben gegeven aan het leutfeest. Er is al vele jaren een sterke band tussen Oeteldonk en het Krabbegat en deze tentoonstelling is daar een mooie exponent van.

Bijzonder verhaal

Met de expo wil de Stichting Vastenavend het 'bijzondere verhaal vertellen van de Bergse Vastenavend'. Ze verzorgden dan ook op kenmerkende wijze en in stijl de opening, met het zingen van het volksliedje 'Mie d'n Os' en een geëxposeerde dweil die tot leven kwam, met een 'stampefoon' op de vloer klopte en natúúrlijk werd er een stuk vitrage (gerdijn) doorgeknipt.

Wat er zoal te zien is? Vanzelfsprekend de kleding van de 'pakkendragers' en een Bergse dweil in vol ornaat, maar ook bijvoorbeeld filmbeelden. De drie maanden durende expositie 'Ge mot ze kenne, die Krabbe' smaakt naar méér, laat de Stichting Vastenavend weten op Facebook. Ze hebben het plan opgevat om in 't Krabbegat een Vastenavondtentoonstelling te realiseren, liefst een permanente. Je leest er hier meer over.

Klik of tik hier voor de website van het Oeteldonks Gemintemuzejum.

Foto's: Stichting Vastenavend ®