Bouw van ‘De Schaft’ op Fort de Roovere luidt komst Pompejus toren in

BERGEN OP ZOOM – Op het statige Fort de Roovere is een van de eyecatchers de Mozesbrug van architecten Ad Kil en Ro Koster. Er komt een nieuw icoon naast, en daar wordt in 2016 aan begonnen. Dan start de bouw van de door hetzelfde bureau ontworpen Pompejus toren. Om dat voor te bereiden zijn vrijwilligers nu bezig met het realiseren van een tijdelijk multifunctioneel onderkomen.

Het gaat 'De Schaft' heten omdat de bouwers er straks hun lunch moeten kunnen nuttigen, maar het houten bouwwerk krijgt meer bestemmingen gedurende de ongeveer twee jaar dat het er staat. Namens Stichting Pompejus vertelt Peter Oosterwaal, die de bouw van deze tijdelijke voorziening aanstuurt: "We gaan van deze plek tevens een infopunt maken, dat mensen voorlicht over de West Brabantse Waterlinie en de Pompejus toren in het bijzonder. Daarnaast komt er voor passanten en geïnteresseerden de mogelijk om een kopje koffie en eventueel iets ernaast te nuttigen."

Het wordt zogeheten 'zachte horeca', vooralsnog alleen geopend tijdens weekeinden, bijzondere dagen en activiteiten als het Concours Hippique Halsteren of bijeenkomsten betreffende de toren. "We gaan hier ook onze eigen vergaderingen houden bijvoorbeeld", legt Peter uit. "De bedoeling is dat we het begin november ingericht en wel kunnen opleveren." Hij werkt er aan met zes vrijwilligers, die hij via het Facilitair Bedrijf betrok bij de bouw.

Nieuwsgierige voorbijgangers

De informatie over wat de Waterlinie te bieden heeft en de over de te bouwen toren zal niet alleen beschikbaar zijn als De Schaft is geopend. Er komen luiken voor de ramen die aan de buitenkant ook het nodige vertellen. Dat er vraag is naar tekst en uitleg is al wel gebleken gedurende de weken dat dit team hier nu aan het bouwen is. Menig maal spreken ze passanten die nieuwsgierig zijn naar wat er komen gaat. Er liggen nu dus al infofolders die uitleggen wat Pompejus wordt voor het fort en de gemeenschap: een uitkijkpost over de wijde regio en een multifunctionele plek voor evenementen, theater, bijeenkomsten maar ook een rustpunt voor wandelaars.

Enthousiasme

Het team is er drie dagen per week aan het werk en bouwt eigenlijk alles zelf, van de fundering tot en met de inrichting. Peter vertelt: "We hebben zelfs gecertificeerde vrijwilligers en sponsors die de electra en dergelijke verzorgen. Met name de bedrijven die straks ook aan de toren gaan bouwen zijn enthousiast en werken graag kosteloos mee." Vanaf november staat er dus een multifunctioneel gebouw van 9 bij 11 meter op het fort, in ieder geval een paar jaar, waar iedereen van harte welkom is.

Tekst en foto's: Hans-Jorg van Broekhoven

Klik hier voor het volledige fotoalbum.