‘Bouwclubs dreigen de dupe te worden van vertragingen nieuwbouw’

BERGEN OP ZOOM – Samen 0164, PvdA, Steunpunt BoZ, BSD en Lijst Linssen zijn niet te spreken over de wijze hoe het college omgaat met de bouwplannen van het nieuwe onderkomen voor de Vastenavend-bouwclubs. Het bouwplan is in april 2018 gewijzigd en versoberd, vanwege de toegenomen kosten. Inmiddels zouden clubs in de problemen komen door alle vertragingen. En – zo merken de partijen op – wordt nu gesnoeid op voorzieningen zoals elektra en andere voorzieningen waarvoor de bouwers dus zelf moeten opdraaien. Wethouder Annette Stinenbosch laat zich door alle kritiek echter niet vermurwen: "Ik voer uit wat de raad vraagt, en binnen de vastgestelde budgetten." Zij krijgt daar bijval van de coalitiepartijen, evenals van D66. "En uiteraard kan er een bouwclub omvallen. Maar daarvoor hebben we een compartimentensysteem, zodat we dat op kunnen vangen."

Raadslid Reinout Krijnen maakt een vergelijking: "Als ik op pad gestuurd word om voor 25 euro biefstuk te kopen en ik kom met speklappen thuis, dan zal mijn vrouw niet bij zijn", zo zegt hij. "Met de bouwclubs is dat precies zo." Het schort aan de communicatie, zo stelt ook Joey van Aken (PvdA). Hij vindt dat het college de raad eerder had moeten informeren over het bijsturen van de plannen. "Zeker als het om zulke bedragen gaat." Verder heeft Van Aken zorg over geluiden dat bouwclubs nu dreigen te stoppen. 

Tussen wal en schip

Steunpunt BoZ benadrukt dat de bouwclubs niet de dupe mogen worden van alle complicaties. Lijst Linssen heeft inmiddels gesprekken gevoerd met bouwclubs, zo zegt raadslid Meino Dam en ook hij consateert dat clubs tussen wal en schip dreigen te vallen door de vertraging. "En welke voorzieningen komen wel of niet in de bouwkoten? Hebben de clubs daar wel middelen en kennis voor om dat te regelen?" Ook het ontbreken van lichtkoepels verbaast hem. "Hoe kan je als bouwer nu creatief werken onder kunstlicht?" De grootste zorg ligt voor Lijst Linssen bij de huurprijzen. "Een aantal bouwclubs gaat het niet redden. Dat kan niet gebeuren en mag niet gebeuren." Hij wil dat het college meedenkt met de clubs die het moeilijk hebben.

Reactie college

Wethouder Stinenbosch: "Bij de begrotingsbehandeling is vastgesteld dat de bouwkosten van 5 miljoen niet overstegen mogen worden. Daarna zijn we met de bouwclubs en de Stichting Halwana in gesprek gegaan. In deze tijd is het niet mogelijk om meer geld vrij te maken en dat hebben we duidelijk gemaakt", zo pareert ze. "Het college voert de opdracht uit die we hebben gekregen van de raad: de bouw uit te voeren voor het bedrag dat is vastgesteld." Daarbij krijgt de lokale bewindsvrouwe steun van coalitiepartij GroenLInks. Die partij is tevreden met het antwoord van het college. Het nieuwe plan is in hun ogen opgesteld in goed overleg en in overeenstemming met de toekomstige gebruikers. Ook CDA merkt op "dat alle clubs hebben kunnen meepraten". De bouwkosten zijn enorm gestegen "en dan is het juist een enorm compliment aan het college dat ze, door bijsturing van de plannen, tóch binnen het budget blijven."