Blog: Energie slurpers – Energie gevers

Energie slurpers – Energie gevers

Nee deze blog gaat niet over je energie slurpende droger of vaatwasser. Ik wil het graag met je hebben over mensen die energie geven of juist uit je weg zuigen.

Door: Annelies Voss

Herken je het volgende? Je bent op bezoek, of ontvangt bezoek en het is heel gezellig maar als die persoon weg is ben je helemaal leeg, ècht leeg en dus letterlijk leeggezogen, weg energie!

In het leven heb je gevers en nemers, als je een gever bent is dat heel positief want jij hebt een ander iets te bieden. Maar het kan ook tegen je werken, als je zelf niet je grenzen bepaalt, geef je anderen de mogelijkheid om jouw energie bij je weg te halen. Zolang jij de deur wagenwijd open laat staan, kunnen anderen gewoon bij jouw energie en het is aan jou in hoeverre je dat toelaat. Het wil dus niet zeggen dat mensen met opzet je energie weg roven, maar het is iets natuurlijks als jij iets te geven hebt trekt dat mensen aan.

De vraag is in hoeverre laat jij dit toe en bij wie wèl en wie niet? Hierin ben jij de baas, niemand anders. Zodra je je bewust wordt van het feit dat je energie weg vloeit is het aan jou om je grenzen te bewaken. Jouw grens zal bij mensen die dichtbij je staan anders zijn dan kennissen of zelfs vreemden. Er is niets mis met geven en er voor een ander te zijn maar hou daarbij je eigen energie level goed in de gaten. Voordat je het weet heb je zelf geen energie meer over voor je eigen leven. 

Dan hebben we natuurlijk de energie slurpers, misschien ben jij er wel een en dat bedoel ik zeker niet negatief. Soms heb je periodes in je leven dat je anderen nodig hebt, je zit in een rotperiode en leunt op anderen. Daar is niets mis mee, zolang je de ander ook maar in de gaten houdt en niet alleen maar vraagt maar ook terug geeft, dan is het namelijk in balans.

Bij vriendschappen, zeker bij vrouwen is dit soms erg lastig. Er is er altijd èèn die teveel geeft en dat breekt op een gegeven moment mooie vriendschappen op. De ander voelt zich leeg en ervaart onbalans in de vriendschap. Erg zonde, als wij ons bewust zouden zijn van de balans die er moet zijn, dan kan dit voorkomen worden. Dus zit je niet zo lekker in je vel, leun dan op die ander maar vergeet daarbij niet dat hij/zij ook een leven heeft met eigen dilemma's.

Ik hoop dat bovenstaande jou meer inzicht heeft gegeven in het bepalen van je energie verdeling.

Laat het mij in een reactie weten.

Liefs Annelies

Columns en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl