Fontein Stulemeijerlaan terug geplaatst

BERGEN OP ZOOM – Na grondige restauratie is de fontein aan de Burgemeester Stulemeijerlaan maandagmorgen terug geplaatst. De historische eyecatcher is in volle glorie hersteld en zal snel weer in werking zijn.

Geheel in historisch verantwoorde kleuren, vastgesteld door de welstandcommissie, is het grote ornament hersteld en maandagochtend weer op de rotonde getakeld. De fontein wordt de komende dagen verder aangesloten en getest, vervolgens komt er weer een plantsoen omheen. Op 15 april wordt de beeldbepalende waterpartij officieel in gebruik genomen.

Kleur

De meningen over de kleur die de fontein heeft gekregen lopen enorm uiteen, van 'schitterend' tot 'lelijk neon groen'. Peter van der Graaf, woordvoerder van de gemeente Bergen op Zoom, meldt dat het niet om een 1 aprilgrap gaat. Het ornament is eerder groen geweest, er is zo'n verflaag op aangetroffen. Ook zou het Markiezenhof in bezit zijn van een schets waarop de fontein deze kleur heeft. Ook elders wordt dit toegepast, onder meer omdat de door het water veroorzaakte kalkaanslag er niet echt zichtbaar door wordt. "De gemeentelijke Welstands Monumenten Commissie is er enthousiast over", aldus Van der Graaf.

Verhuisd

Een oude foto (gemaakt in 1915) laat zien hoe de fontein ooit op de hoek van de Stationsstraat en Bredasestraat stond. Daar is ie rond 1900 geplaatst. Erachter verrees de Sint Josephkerk en daarom verhuisde de waterpartij in om en nabij 1925 naar de Burgemeester Stulemeijerlaan, op plaats te maken voor het Jezusbeeld dat nog altijd voor het Joorenplein staat.

Foto's: Chris van Klinken / Klink Fotografie