Brabantkenner Gerard Rooijakkers spreekt over weggooien en bewaren

(Foto's: Pixabay, L. Greyling / Cultuurbedrijf BoZ, D. Valentijn)

(INGEZONDEN MEDEDELING. bewerkt door de redactie)

BERGEN OP ZOOM – De bekende cultuurhistoricus en Brabantkenner, Gerard Rooijakkers, spreekt woensdagavond 27 november in de Hofzaal van het Markiezenhof. Rooijakkers houdt een lezing voor de leden van de Stichting Vrienden van het Markiezenhof, over het thema 'wie wat bewaart die heeft wat!' Rooijakkers heeft over erfgoed en afval een boek uitgebracht, getiteld Rituele Depots (Veerhuis, 2016). En nu het Markiezenhof wordt omgevormd tot museaal Geheimenpaleis, is het thema voor het museum actueler dan ooit. De bijeenkomst begint om 20.00 uur (inloop 19.30) en duurt tot circa 22.00 uur. 

"Hoe vaak staan we niet voor de keuze, weggooien of bewaren? Ook het Markiezenhof moet deze afweging vaak maken", schrijft het bestuur van de Vriendenstichting bij de vooraankondiging van de lezing. "Dr. Gerard Rooyakkers heeft zich verdiept in ons Markiezenhof en we zijn dan ook heel benieuwd naar zijn lezing." Een avond 'om niet te missen", aldus organisatie. Na de lezing is er gelegenheid voor een drankje in het vernieuwde museumcafé.

Gerard Rooijakkers

Gerard Rooijakkers (Eindhoven, 1962) is oud-hoogleraar Nederlandse Etnologie aan de UvA (Universiteit van Amsterdam). Hij studeerde geschiedenis in Nijmegen en volkskunde in Münster. Rooijakkers promoveerde in 1994 op een studie naar de Brabantsee historische volkscultuur. De socioloog en cultuurhistoricus heeft tal van publicaties op zijn naam staan over religieuze volkscultuur, visuele cultuur, feest en ritueel, volksrechtspleging, materiële cultuur en museologie. In 2002 ontving Rooijakkers de Oeuvreprijs voor de Geesteswetenschappen van het Prins Bernhard Cultuurfonds, voor zijn etnologisch onderzoek.

Geen Vriend(in) van het Markiezenhof? Meld je aan!

De lezing is uitsluitend toegankelijk voor (betalende) donateurs van de Stichting Vrienden van het Markiezenhof. Wie toch de bijeenkomst wil bijwonen, kan zich tijdens de avond aanmelden als donateur ('Vriend') voor het jaar 2020. Wie Vriend(in) van het Markiezenhof is, heeft op vertoon van de ledenpas een heel jaar gratis toegang in het museum. De minimum jaarbijdrage is 25 euro p.p. Aanmelden kan ook online, via de website: