Brandmelders zijn onmisbaar in elke woning

LEPELSTRAAT – Burgemeester Petter heeft donderdag de aftrap gegeven voor de campagne 'Brandveilig leven’. Samen met de brandweer installeerde de burgervader een brandmelder in de woning van het echtpaar Vriens, aan de Pater Damiaanstraat in Lepelstraat. Op hetzelfde moment voerden de burgemeesters van Woensdrecht, Steenbergen en Rucphen een soortgelijke actie uit, bij drie woningen in deze buurgemeenten.

Het doel van de actie is om de burgers bewust te maken van de gevaren van brand. "Vroeger hadden mensen elf minuten de tijd om een woning te verlaten, nu is dat nog maar drie minuten", verduidelijkt het aanwezige afdelingshoofd Risicobeheersing van de brandweer Midden- en West-Brabant. Oorzaak: de toenemende hoeveelheid plastic in de meeste woningen; bij verbranding van plastic komen giftige en bedwelmende stoffen vrij. "Brandmelders zijn daarom heel belangrijk om tijdig de woning te kunnen verlaten."

Safety Check

In de woning voert de brandweer een zogenoemde Home Safety check. Burgemeester Petter gaat het vragenlijstje langs: "Zijn de sleutels snel te vinden en is het gangpad vrij van hindernissen", vraagt hij de bewoners. Dhr Vriens beantwoordt alle vragen zonder lang na te denken met 'ja'. "Gefeliciteerd, u heeft alles goed", zegt de burgemeester lachend. "Dan mag ik nu bij de brandmelder opgangen".

Montagestok

Een brandweermedewerkster legt uit hoe het werkt: met een speciaal gemaakte stok monteert ze, samen met de burgemeester, in een handomdraai de brandmelder op het plafond in het halletje. De achterzijde van de melder is van een lijmlaag voorzien en zit muurvast op het stucwerk. "Baterijen vervangen is niet meer nodig", zegt ze. "Deze gaat moeiteloos tien jaar mee". Dergelijke brandmelders zijn voor pakweg twee tientjes te koop bij elke bouwmarkt. Senioren die er moeite mee hebben om ze zelf op te hangen kunnen via het preventieteam van de brandweer ondersteuning krijgen.

Foto's: Han Verbeem