Bravispunt Huijbergen is voor het dialyseren voor Tessa (46) een uitkomst

Drie keer in de week moet Tessa de Boer (46) uit Hoogerheide dialyseren. Dat betekent elke keer 3,5 uur gekoppeld zitten aan een machine en uitgeput thuiskomen. Tot een jaar geleden kwamen daar ook taxiritten van telkens een half uur bij. Sinds de komst van Bravispunt Huijbergen kan Tessa dichtbij huis dialyseren in een persoonlijke sfeer. Voor haar is dat echt een uitkomst.

Tessa is hartpatiënt. Daardoor is ook haar immuunsysteem aangetast. “Bovenop mijn hartfalen kreeg ik een nierziekte. Daar zijn zo’n 2,5 jaar geleden mijn nieren aan kapotgegaan. Vanaf die tijd moet ik dialyseren”, vertelt Tessa. “In het begin dialyseerde ik in het Bravis ziekenhuis in Roosendaal. Dat betekende drie keer per week van Hoogerheide naar Roosendaal reizen. Dat was best vervelend. Na het dialyseren ben je uitgeput. Het is dan fijn om snel thuis te zijn.”

Bravispunt Huijbergen

Ruim een jaar dialyseert Tessa elke maandagochtend, woensdagochtend en vrijdagmiddag in Bravispunt Huijbergen. “Dat is veel prettiger”, zegt ze. “Binnen tien minuten ben ik thuis. Maar het is hier ook veel persoonlijker en rustiger. In Roosendaal zijn drie zalen met elk zes stoelen. De verpleging heeft daar veel meer patiënten en dus minder tijd voor je. Hier kun je met al je problemen bij de verpleegkundigen terecht. Die zie je zo vaak, dat we inmiddels een goede band hebben. We delen hele levensverhalen en kennen elkaar bijna door en door.”

Van dialyse naar dialyse

Tessa is dan ook zeer tevreden over het Bravispunt. “Ik sta mijn plaats niet af en blijf hier tot het moment dat ik getransplanteerd ben.” Ze kijkt enorm uit naar het moment dat er een donornier beschikbaar komt. “Dan krijg ik mijn leven weer terug. Je leeft nu alleen van dialyse naar dialyse. Als ik na een dialyse thuiskom, ben ik zo moe dat ik op de bank in slaap val. Op de tussenliggende dagen gaat het wel, maar moet je continu opletten wat je eet en drinkt. Ook kun je nooit een keer overslaan. Zelfs als je ziek bent moet je dialyseren. Het gaat altijd door. Maar hier is het veilig, in een prettige omgeving en dichtbij. Ik ben blij dat ik de keuze heb gemaakt om hier te dialyseren en ik wil ook niet meer weg.”

Dialyseren is mogelijk in de Bravispunten Huijbergen, St. Willebrord en Tholen.

Bravis Beter Thuis

Het Bravispunt is een voorbeeld van Bravis Beter Thuis. Dat is ziekenhuiszorg, maar dan bij de patiënten thuis of zo dichtbij mogelijk. Samen met de zorgpartners in de regio zorgt het Bravis ziekenhuis voor de juiste zorg op de juiste plek. Kijk voor meer informatie op www.bravisziekenhuis.nl/bravis-beter-thuis