BSD bezorgd over lokaal stralingsgevaar mobiele netwerken

BERGEN OP ZOOM – Raadslid Louis van der Kallen wil de discussie over het mogelijke gevaar van 5G en huidige stralingsvormen ook naar onze gemeente halen. Hij heeft zich verdiept in de materie, metingen gehouden en is geschrokken van “verbijsterend hoge” stralingswaarden die nu al te meten zijn in de binnenstad.

Internet moet steeds sneller, vinden we. Ook op onze smartphones, tablets en andere draadloze toepassingen. Daarom wordt het 5G netwerk overal uitgerold. In 2022 moet het in Nederland zo ver zijn. Er zijn echter tevens mensen die zich zorgen maken over de straling die ermee gepaard gaat en de BSD heeft zich daar bij aangesloten. Het is weliswaar geen issue waarbij lokale politiek veel inspraak heeft maar toch wil Van der Kallen het hier ook besproken hebben, alleen al omdat er nog geen zendmastenbeleid is in deze gemeente.

Metingen

Netwerken als dit geven straling en daar gelden normen voor. Op zich wordt daaraan voldaan maar dit neemt de zorgen van sommigen, waaronder Van der Kallen, niet weg. Hij heeft al volop metingen gedaan dan wel laten verrichten en is geschrokken van de resultaten, valt te lezen in een brief aan het college. Mede omdat de normen in ons land nogal ruim zouden zijn. “Alsof de Nederlanders of Bergenaren veel beter tegen de gevolgen van elektromagnetische straling zouden kunnen dan Duitsers, Belgen, Nieuw-Zeelanders of Zwitsers.”

De metingen die werden gedaan vonden plaats in binnenstad, op de Grote Markt en het Gouvernementsplein. De meeste straling komt volgens de BSD niet eens van mobieltjes die mensen bij zich hebben maar van camera’s en sensoren die horeca maar ook gemeente buiten hebben weggehangen. Er zou meer bewustzijn door voorlichting moeten komen, roept Van der Kallen het college op. Er bestaan stralingsarmere installaties, meldt hij.

Verontrustend

Ook de zendinstallatie op het hoekpand Wouwsestraat-Zuivelplein sprong er uit met verontrustende waarden, aldus de brief. Het zou zelfs een gezondheidsrisico kunnen vormen voor buurtbewoners en hun huisdieren, aldus de BSD. Maar het ergst was het blijkbaar bij de Dikke Boom en ook zo’n groene reus zou hier door aangetast kunnen worden, aldus Duits onderzoek.

Volgens Van der Kallen moet veel kritischer gekeken worden naar de gevolgen en normeringen van dergelijke straling en daar dient lokaal een stadsbestuur oog voor te hebben, vindt hij. De geldende normen dateren uit 1998 zijn verouderd en nooit bepaald op basis van gezondheidsrisico’s voor mens en dier. Zelfs niet voor een iconische boom zoals die op het Gouvernementsplein. Wat zijn partij betreft moet er een ‘gezonde’ discussie gevoerd gaan worden over wat goed voor ons is en daar dient het college de leidende rol in te nemen.

Afbeelding van Ria Sopala via Pixabay