Buurtbewoner ontdekt brand voormalig Lips pand en voorkomt erger

BERGEN OP ZOOM – Omwonenden van het pand aan de Antwerpsestraatweg waar voorheen stomerij Lips was gevestigd zijn met de schrik vrijgekomen. Het had heel anders af kunnen lopen als buurtpreventiecoördinator Bas Wilhelm niet zo alert was geweest en snel had opgetreden. Hij ontdekte een binnenbrand in het leegstaande pand, waarbij de vlammen al tegen het plafond omhoog sloegen.

Bas vertelt in een kort telefonisch interview: "Ik moest in m'n auto zijn en zag rook uit de schoorsteen komen. Dat vond ik vreemd dus ben ik poolshoogte gaan nemen." Toen hij naar binnen keek bleek er een stapel rommel in het pand in brand te staan en de vlammen stonden al hoog. Ze lekten tegen het plafond. Hij seinde meteen de brandweer in, die met flink wat materieel aan kwam. Hierdoor kon erger worden voorkomen en bleven aangelegen woningen maar ook de achterliggende school Het Palet gespaard.

Aangestoken

Volgens Bas kan de brand bijna niet anders dan aangestoken zijn; "De door het pand slingerende rommel is duidelijk bijeen gelegd en bestond bijna allemaal uit hard plastic. Dat brandt echt niet zo maar." Vanuit zijn rol bij buurtpreventie weet hij dat er in de wijk veel zorgen leven over het pand, dat al bijna een jaar leeg staat. Er zijn geregeld meldingen van overlast en ook de wijkagent is op de hoogte van hoe het omwonenden bezig houdt, vertelt Bas. Er gebeurt echter weinig aan, vinden zowel hijzelf als z'n buurtgenoten.

Tekst: Hans-Jorg van Broekhoven

Foto's: Bas Wilhelm