CDA wil veel meer Bergse bomen ‘monumentaal’ verklaren

BERGEN OP ZOOM – Nadat in 2004 is het kapvergunningstelsel in Bergen op Zoom werd afgeschaft, is er een lijst opgesteld met monumentale bomen die in ieder geval bewaard dienen te blijven. Het was een korte lijst en het plan was deze in de loop der jaren aan te vullen. Dat is maar mondjesmaat gebeurd, tot nu toe. Daarom heeft CDA’er Erik Verbogt nu zelf een flinke aanvulling opgesteld.

Op de oorspronkelijke lijst stonden maar vijf bomen, waaronder de ‘Dikke Boom’ op het Gouvernementsplein en de treures bij de Martinuskerk te Halsteren. De lijst is in de loop der jaren wel iets langer geworden maar de teller bleef steken op 26. Het CDA vindt dat voor een gemeente die zich als ‘Groenste stad van Europa’ profileert nogal weinig. Ter vergelijking: Terneuzen telt bijvoorbeeld 1100 monumentale bomen en de gemeente Den Haag circa 1300, net als de gemeente Oss.

Diverse criteria

Daarom is raadslid Erik Verbogt, tevens gecertificeerd boomveiligheidscontroleur, in samenspraak met inwoners van de gemeente een aanvullende lijst op gaan stellen. Daarvoor heeft hij de door de gemeente Bergen op Zoom opgestelde criteria aangehouden. Er wordt onder meer gekeken naar de leeftijd van een boom, de omtrek van de stam, de cultuurhistorische waarde en de uniekheid van de boom voor het stads- en dorpsschoon. Verbogt ontdekte dat de landelijk Bomenstichting in het register van monumentale bomen er meer heeft opgenomen dan de gemeente Bergen op Zoom. Hij heeft namens zijn fractie een lijst aangeboden met maar liefst 430 bomen. Enkele voorbeelden zijn:

  • De twee gedenklindes en twee bruine beuken aan het Mastboomplein te Halsteren
  • De bruine beuk bij straat de Rode Beuk
  • De gewone platanen aan de Zuidzijde Zoom
  • De leilindes rondom de Korenmarkt en het Bleekveld
  • De Hollandse lindes aan de Burgemeester Stulemeijerlaan

Het CDA wil voorkomen dat dergelijke beeldbepalende bomen worden gekapt, bijvoorbeeld voor herinrichting, en stelt: “Onze stad is trots op meer dan 800 monumentale gebouwen, maar we hebben als gemeente ook veel monumentaal-waardige bomen staan waar we ontzettend trots op mogen zijn.”

De complete door het CDA opgestelde lijst is te vinden op hun website.