Column: De échte ’10 Year Challenge’ is heel wat interessanter

De échte ’10 Year Challenge’ is heel wat interessanter

Als je nu op social media gaat, kom je gegarandeerd de ‘10-year Challenge’ tegen. Mensen zoeken hun meest frisse foto uit om reacties uit te lokken. Even lezen dat mensen zeggen dat je er nog steeds goed uitziet. Heerlijke ego-boost. Best een gaaf concept eigenlijk, maar nog beter als je het toepast op de ontwikkelingen in onze samenleving. Even kijken naar onze binnenkant en niet alleen naar onze buitenkant.

Door: Volkan Tasdan

Tien jaar geleden koos ik er voor als docent om de leerlingen discipline bij te brengen door te vertellen wat ze fout hadden gedaan en wat er beter moest. Nu spendeer ik meer energie om uit te lichten wat ze goed doen.

Ik generaliseerde erop los, ook als mijn ouders erop wezen, koos ik de gemakkelijke weg en scheerde eenieder over een kam. Nu ben ik nieuwsgierig naar elk individu, elk verhaal… Heerlijk!

Maar ook nu nog, na tien jaar, maak ik dagelijks fouten die ik probeer mee te nemen als les om het de volgende keer beter te doen. De negativiteit doorbreken om positiviteit te omarmen. Dat kunnen we ook als samenleving bereiken. Pas die 10 Year Challenge maar eens toe op de nieuwsberichten.

Tien jaar geleden vonden er vreselijke dingen plaats: wéér een bloedbad op een school door een ‘verwarde’ leerling, botsingen tussen culturen, agressie tegen homoseksuelen, en een man die met een auto een aanslag wilde plegen op de Koninklijke familie, daarbij onschuldige burgers doodrijdende.

We hebben het misschien niet in de hand, we beginnen er zelfs gewend aan te raken, maar de vervreemding neemt toe, en juist dát kunnen we tegenhouden. Wie zijn die mensen om je heen? Wat Kun je van elkaar leren? Hoe Kun je elkaar helpen? Hoe Kun je samen groeien in plaats van de rug van de ander te gebruiken?

De ‘challenge’ moet zijn om dit jaar deze nieuwsberichten van 10 jaar geleden niet meer terug te zien en onze tekortkomingen van toen om te zetten in positieve karaktereigenschappen. Wijs niet met je vingertje maar open je armen. Schreeuw niet, praat met elkaar. Post eens een lijstje met je eigenschappen van tien jaar geleden naast die van nu , en wacht dan op de mooie reacties die je hebt verdiend.

Columns betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl