Column: Een boodschap voor de Sint

Volkan is super blij dat de Sint in aantocht is. Maar hij heeft wel wat zorgen, tips en wensen die hij eerst even met de grote kindervriend wil delen. Er is namelijk nogal wat gaande in onze stad en de samenleving.

 

Een boodschap voor de Sint

Lieve Sint,
 
Voordat u samen met de pieten weer onze haven binnenvaart wil ik wel even waarschuwen voor een aantal zaken. De pieten kunnen hier dit jaar niet zwemmen om tussendoor te ontspannen. In de binnenstad kun je bijna geen pepernoten uitdelen omdat er simpelweg nauwelijks kinderen komen. Lege panden om de cadeautjes op te slaan zijn er genoeg, dat dan weer wel! Oh en het wordt gewoon gezellig druk omdat de pieten die u geselecteerd heeft voor onze stad zwart zullen zijn. Alhoewel ik het idee heb dat er mensen zijn die uit protest het Sinterklaas journaal niet volgen. Misschien komt u niet eens aan door onvoorziene voorvallen, dan staat iedereen te wachten voor Piet Snot.
Het is geen kinderfeest meer Sint. Het is hier nu oorlog tussen gefrustreerde volwassen die allemaal hun gelijk willen krijgen. Mensen willen met geweld duidelijk maken of ze voor of tegen Zwarte Pieten zijn. Ja u leest het goed, de mensen die de kinderen moeten opvoeden zijn tot zulke zaken in staat. Wilt u de roe weer invoeren om ze te straffen?
Enfin, even over onze stad. Leuk dat u komt maar we hebben een paar problemen. Het zou fijn zijn als u en uw Pieten voorbereid zijn. Als Turkse Spanjaard, of Spaanse Turk, staat u bekend om uw mediterrane vrijgevigheid. Nu wil ik u om een gunst vragen. Onze kinderen hebben dit jaar waarschijnlijk weer om prijzige spullen gevraagd. De meeste spullen zijn ook verkrijgbaar in een budgetwinkel. Misschien van een ander merk maar net zo leuk. Als u daarmee nou centen bespaart, kunt u misschien onze gemeente een pot met geld geven? Als de Rekenpiet zijn werk goed heeft gedaan bent u er waarschijnlijk al wel achter dat wij geen geld meer hebben. Niets! Nada…
In de zomer willen kinderen weer spelen in een grote speeltuin maar die onze behoort nu tot vergane glorie. En wat ik al eerder aangaf: ons zwembad is eigenlijk een soort museum geworden. Je kunt er naar kijken maar je mag het niet aanraken. Opnieuw kinderen die de dupe zijn.  U moet volgens mij ook langs de Zoomdam. Dat is onze nieuwe toeristische attractie. Het is verstandig om de Wiskundepiet dan mee te nemen om te ontdekken hoe je deze kruising-rotonde-oversteekplaats kunt passeren om richting het centrum te galopperen. Maar niet te hard alstublieft, we zijn allemaal verknocht aan het fenomeen stikstof, of zijn paarden daar niet schuldig aan?
Ik hoorde dat u glutenvrije pepernoten heeft meegenomen. Gaaf, maar tegenwoordig moet u ook bio-taaitaai meenemen, halal chocolade letters, marsepein zonder E-nummers en suikervrije drop. We zijn een beetje moeilijker dan voorheen.
Voor de rest zijn we er helemaal klaar voor hoor! Mocht u iets voor onze gemeente kunnen betekenen zou dat fantastisch zijn, maar boven alles hoop ik dat u weer een lach op de gezichten van alle kinderen tovert, samen met uw Pieten, van elke soort of kleur.

Columns, rubrieken en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten, gastschrijvers, analisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl