Column: Superhelden!

Superhelden

Met plezier denk ik terug aan een college over de filosoof Wittgenstein. Eén van zijn uitspraken is mij vooral bijgebleven: “In een staat waar de huishouding slecht is, wordt, geloof ik, ook slechte huishouding in het gezin bevorderd. De arbeider die altijd bereid is tot staken, zal ook zijn kinderen niet opvoeden tot ordelijke mensen.”

Door: Volkan Tasdan

Lieve docenten, moet dat nou echt, alweer staken? Wie raken jullie daarmee? Soms heb ik het gevoel dat ze er slapen, de meesters en juffen van de school waar mijn kinderen op zitten. Altijd vrolijk, geduldig en vol van positieve energie.

Ik zou het niet kunnen, werken op een basisschool. Daar moet je een superheld voor zijn. Superhelden kunnen superhelden creëren. Als docent op een middelbare school, kleur ik superhelden in, dat kan ik doen omdat mijn collega’s op de basisschool de kinderen vormen. Uw kinderen, onze kinderen, de toekomst.

Soms zie ik ouders in de supermarkt als een soort hooligan schreeuwen tegen hun kinderen omdat ze rondjes rennen: “ En dit is de laatste keer dat je dat doet”. Je ziet dat bepaalde ouders het zwaar hebben en soms roepen dat kinderen ontembaar zijn geworden! Pubers zijn volgens veel ouderen respectlozer en normlozer als voorheen, ze hebben een te grote mond en zijn verslaafd aan hun smartphones. Besef dat juffen en meesters deze kinderen dagelijks in de klas hebben. Dat zij docenten, pedagogen, politieagenten, psychologen en ouders in 1 zijn. Laten we hen steunen in plaats van te bekritiseren.

Maar laten wij ook niet vergeten dat het niet alleen mensen in het onderwijs zijn, die de werkdruk niet meer aan kunnen. Mensen in de zorg, koks in een restaurant, politieagenten, mensen in de bouw, journalisten. Alles moet sneller en beter en we moeten steeds meer. Soms denk ik daarom dat het woord “deadline” letterlijk genomen moet worden. De prestatiemaatschappij heeft ons in die zin niet veel goeds gebracht. En als we het dan toch over het onderwijs hebben, wat dacht je van conciërges?

Gaat meer geld ervoor zorgen dat het onderwijs aantrekkelijker wordt? Gaan we echt mensen voor de klas zetten die docent zijn geworden vanwege het salaris? Ik heb er mijn vraagtekens bij. Iedereen zit wel eens in een dip. Daar kom je altijd sterker uit. Staak erop los! Schreeuw je frustraties eruit, eis meer geld en houd de bordjes hoog, heel hoog, maar besef ook dat de stoute jongetjes van de klas in Den Haag nu onderhand wel weten dat er meer geïnvesteerd moet worden in het onderwijs. Maar in Den Haag zitten geen superhelden, dus het zal misschien even duren.

Laten we er samen vertrouwen in hebben dat het onderwijs ook deze dip overleeft. Superhelden hebben altijd met tegenslagen te maken maar op het eind komt ook het altijd goed. En als het niet goed komt, is dat nog niet het einde. Trots op de docenten die vandaag staken, maar voor mij is het vandaag in ieder geval: “No stress, gewoon les.”

Columns en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl