Column: Van Stoptober naar Trotstober of Apptober, en Hovember

Volkan heeft zo z'n eigen themamaanden in gedachten. Je leest er meer over in zijn nieuwe column…

Van Stoptober naar Trotstober of Apptober, en Hovember

Zeiktember was weer een heerlijke klaagmaand, omdat wij weer terug in onze sleur kwamen na een zalige zomervakantie. En dan is er nu stoptober. Een maand lang niet roken om vervolgens te kunnen stoppen. Als het aan mij ligt kunnen we 'Stop' veralgemeniseren en met meer automatismen en verslavingen gaan minderen.

Appen is het nieuwe roken. Zo vingervlug als doorgewinterde rokers hun sigaret tussen de vingers en lippen plaatsen, zo krijgen we het klepje van ons telefoonhoesje open. Alsof we een goocheltruc gaan doen. Inmiddels is 'ff een appje sturen' net zoiets als 'ff een peukje doen'. Toen ik gisteren mijn berichten teruglas zag ik dat ik 35 keer OK had verstuurd. Dat is absoluut geen tactische reactie want meestal verlangen mensen dan naar meer concrete antwoorden of informatie. Moet je voor de gein eens al je apps van de afgelopen dagen filteren op nuttigheid. Apptober klinkt eigenlijk best goed. Iets minder appen, zalig!

Misschien is het ook een idee om een halt toe te roepen aan de afbraak van deNederlandse identiteit. Het lijkt het mij een goed idee om vol trots de komende maand overal waar het even kan het Wilhelmus te zingen. Gewoon als je moet wachten op je softijsje even uit volle borst het volkslied ten gehore brengen zodat anderen gaan meedoen. Koop je herfstkleding in het rood, wit en blauw, lekker neuriën dat je 'den vaderland getrouwe, tot in den dood een Prinse van Oranje' blijft terwijl je kastanjes raapt. Trotstober, een maand lang chauvinistisch verzet tonen tegen het idee om onze kinderen het Wilhelmus te ontnemen.

Minder onnodig getik op je scherm en minder afbraak van waar we trots op zijn, lijkt mij een goede aanloop richting Hovember, want dan stop ik echt met roken, ik steek er nu gewoon stiekem eentje op terwijl ik het Wilhelmus zing.

Columns, rubrieken en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten, gastschrijvers, analisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl