De Blauwe Schuit op absurdistische leutkoers

'Kapitein' Wouter van de Watering (in het midden) en zijn bemanning, tijdens één van de vele repetities voor 'De Legende van de Blauwe Schuit', een Vastenavendvoorstelling vol absurdistische leut. (foto/tekst: Hans-Jorg van Broekhoven)

BERGEN OP ZOOM / KRABBEGAT – Het Berregs Leut Tejater is druk bezig met op de planken krijgen van een productie die een heel eigen kijk gaat geven op de Bergse leut. En dan met name hoe die teruggevonden moet worden door de bemanning van de Blauwe Schuit, tijdens een hilarische wereldreis vol onverwachte wendingen.

‘De Legende van de Blauwe Schuit’ heet het absoluut niet historisch verantwoorde stuk. Volgens Wouter van de Watering, die de rol van scheepskapitein vertolkt, is het “Zo flauw dat het weer leuk wordt.” Afgewogen gekheid dus maar dan over de top, op een wijze die jong en oud aanspreekt. Het stuk zit vol steken onder water voor de goede verstaander maar ook zijn er vrolijke liedjes die de kids aanspreken. Voor de hele familie dus, al zal ieder er op een andere manier leut aan beleven.

Leut hebben in ieder geval ook de spelers. De repetities dampen van de energie en het spelplezier. Wouter: “Dat komt ook omdat het zo’n maf verhaal is. Je denkt van bijna iedere grap: Die had ík willen maken.” Absurdisme viert hoogtij in het stuk, met de ondertitel ‘D’is Nie Wagge verwacht’. Het begin van de zin geeft al een beetje weg wat voor (film)muziek er onder meer wordt gebruikt.

Wereldreis

De voorstelling begint met twee Bergse kinderen, die ’s avonds hun ouders horen roepen: “Wij gaan stappen, oudoe!” Dan zijn de 'kullekes' ineens aangewezen op de oppas, maar dat blijkt allesbehalve saai te zijn. Die vertelt ze namelijk een verhaal, dat zo over de top is dat het wel waar moet zijn. Of niet natuurlijk…

De bemanning van de Blauwe Schuit is eeuwen geleden door de toenmalige burgemeester van het Krabbegat de wereld over gestuurd. Ze moesten op zoek naar manieren om het chagrijn te verslaan en kwamen tijdens die zoektocht de meest vreemde plekken en figuren tegen, in allerlei landen en continenten.

Ook onderweg gebeuren de meest bizarre dingen en de decors vullen die gekte aardig aan. Zo moet de voltallige bemanning het hele stuk door in een bootje van goed twee meter lang. Ook het plaatje is dus op de dwaasheid afgestemd, net als de kostuums.

Een beleving vol verrassingen

“Over kleding gesproken, die is prachtig. Maar wát een opgave voor een deel van de spelers!”, vertelt Wouter. “Wij zitten als bemanning dan wel samen in dat veel te kleine schuitje, maar het ensemble heeft het ook niet makkelijk. Iedere scene is een ander land, ze blijven zich omkleden.” Verwacht dus veel vaart en kolder in Vastenavendsferen. Kom ook vooral ‘in oew bulle’ naar De Maagd, waar al bij binnenkomst de nodige verrassingen op het publiek wachten.

’De Legende van de Blauwe Schuit’ is van 21 tot en met 24 februari meerdere keren te zien. Kaarten bestellen of meer weten? www.blt-boz.nl