‘De Cultuurboulevard alsnog voltooid’

Bij een nieuwe start hoort ook een nieuw logo, dat voorzitter Michel Kertzman deze middag onthulde. Het ontwerp is uitgevoerd door Zinc, de leerlingenstudio van het Zoomvliet College. (Foto: Mireille Hoetelmans)

BERGEN OP ZOOM – Met enkele bulderende klappen van historische kanonnen, is de officiële ingebruikname van de Blokstallen-3 een feit. Vrijdag nam het Facilitair Bedrijf zijn intrede in het historische pand. Waar ooit de cavalleriepaarden een onderkomen vonden, huist nu de stichting die het 'Bergse cultuurveld' ondersteunt bij werk-in-uitvoering. Zo biedt het Facilitair Bedrijf voorzieningen als ateliers, repetitieruimten, werkplaatsen, opslag, vervoer en materiaal voor evenementen. "Méér kansen om het cultuurveld nóg ruimer te ondersteunen", sprak wethouder Arjan van der Weegen. En, zo merkte voorzitter Michel Kertzman op: zo is de Cultuurboulevard van oud-wethouder Van den Kieboom er uiteindelijk tóch nog gekomen!

Bij het Facilitair Bedrijf zijn zo'n 70 verenigingen en instellingen aangesloten, die voor een belangrijk deel vertegenwoordigd waren bij de ingebruikname van het pand. Na ruim een jaar werken en voorbereidingen heeft de Blokstallen-3 een complete metamorfose ondergaan. Het 18e eeuwse gebouw -een vroegere paardenstal- was decennialang in gebruik als feestruimte voor De Botte Hommel en het COC, waarbij het monument compleet is uitgeleefd. Vijf jaar leegstand verergderde de verpaupering. Mede door de inzet van de vele vrijwilligers is Blokstallen-3 omgevormd tot een hypermoderne en funcionele werk- en ontvangstruimte.

Pauw met zeven staarten

"Ik ben zo trots als een pauw met zeven staarten", zo sprak directeur Gertjan Huismans de genodigden toe. Ondanks de moderne inrichting zijn de bewaard gebleven historische details zoveel als mogelijk intact gelaten; achter de roestvrijstalen plafondbuizen zijn nog de eikenhouten draagbalken te zien. Een likje verf op de muur mocht nog nét, merkte Huismans lachend op, maar monumentenzorg stond op een restauratie zonder toeters en bellen. "Het moest er ruw en ongepolijst uit komen te zien". De inrichting is zeer sober en functioneel: witte muren, spiegelwanden in de garderobe en een minimalistische aankleding versterken de ruimtelijke werking van het pand.

Gastsprekers

Bij de ingebruikname van het nieuwe onderkomen, had het Facilitair Bedrijf diverse gastsprekers uitgenodigd. Naast directeur Gertjan Huismans en voorzitter Michel Kertzman hielden ook de Brabantse gedeputeerde Henri Swinkels en oud-burgemeester Dick de Clou een toespraak. Kertzman roemde in zijn betoog de onmisbare vrijwilligers bij cultuurorganisaties. "Waar Noorwegen het Noorderlicht heeft, zo straalt West-Brabant door de inzet van de vele vrijwilligers", sprak hij met enig gevoel voor lyriek. Met de huisvesting van het Facilitair Bedrijf in dit pand lijkt de Cultuurboulevard er na 15 jaar alsnog te komen. Deze loopt nu vanaf het CKB langs Gebouw-t tot aan de Blokstallen.

Uitzonderlijl

Swinkels vertelde dat hij trots is op Bergen op Zoom. Geen enkele andere gemeente in Brabant besteedt zoveel geld aan cultuur. "En dat is heel uitzonderlijk, zeker in deze tijd." De Clou sprak over een vergelijkbaar voorbeeld in Waalwijk, waar het schoenen- en leermuseum SLEM naar een nieuw onderkomen zoekt. Het oog is gevallen op het leegstaande stadhuis in de binnenstad van Waalwijk. "Cultuur moet dicht bij de mensen zijn, en niet ergens afgelegen op een industriegebied", zei hij.

Peter Oosterwaal in zonnetje gezet

Als afsluiter van de openingsmiddag werd Peter Oosterwaal in het zonnetje gezet, die de verbouwing heeft gecoördineerd. Hij kreeg van wethouder Van der Weegen een enveloppe 'met een kleinigheidje' mee als dank voor het volbrengen van deze gigantische klus. Het werk zit er voor Oosterwaal nog niet op: volgend jaar begint de bouw van de nieuwe werkplaats van het Facilitair Bedrijf, aan de Ing. Van Veenweg. Ook hier zal hij de bouw voor een belangrijk deel begeleiden.

Tekst: Han Verbeem / Foto's: Mireille Hoetelmans