De grensverleggende toonkunst van Mo Rooneh

Jacco Lauret, aka Mo Rooneh. (Foto's: Marc Haers)

BERGEN OP ZOOM – Het werk van de in Bergen op Zoom woonachtige experimeenteel componist annex geluidskunstenaar Mo Rooneh is één van de highlights van Rabo JazzBoZ 2016. Vrijdag 20 mei is Mo Rooneh te horen in de Gevangenpoort. Voor deze gelegenheid heeft Jacco Lauret -zo luidt de dagelijkse naam van de artiest- gekozen zijn composities te laten verbeelden door VJ Peter Janssen. Van Mo Rooneh zijn een vijftal studioalbums verschenen: 'Bleep' (2015), 'MaCHINe' (2011) en de producties 'Cinematographic', 'Micro' en 'Songs that might be' (2009).

In oktober 2015 bracht Mo Rooneh zijn meest recente cd Bleep uit. Dit album was in Nederland reeds te beluisteren bij 3fm, radio 6 en bij de Concertzender. "Een opvallend album dat het gehele muziekspectrum lijkt te overspannen, van pop tot experimentele geluidskunst", zo stelt de JazzBoZ organisatie. Mo Rooneh geniet bekendheid in binnen én buitenland; zijn producties staan op een on-Bergs hoog niveau. Wat dat betreft is de kunstenaar de provincie vér ontstegen.

Noise

In zijn composities en soundscapes maakt hij veelvuldig gebruik van ‘noise’. "Volgens de componist zorgt dit voor het terugbrengen -in een doorgaans fictief stuk- van een bepaalde werkelijkheid", aldus de organisatie van het jazzevenement. Mo Rooneh treedt zelf niet 'live' op tijdens JazzBozz; volgens de organisatie kiest de artiest bewust voor een andere presentatievorm. "Het idee om een werk, wat reeds op een geluidsdrager is vastgelegd, nogmaals live te reproduceren komt hem als onzinnig over." Daarom worden juist de bestaande opnames en cd's gepresenteerd. "Door op deze wijze de muziek te ondergaan, is het mogelijk je tussen de geluiden te begeven met oog en oor als belangrijkste receptoren."

Bron: Rabo JazzBoZ


uur (sessie 1) uur (sessie 2)