De lange weg naar Terherne

BERGEN OP ZOOM – Vanmorgen, in alle vroegte, vertrok vanaf de Grote Markt een fietsgezelschap voor een bijzondere tocht. Om zes uur begon gingen ze op pad: Theo van der Himst met nog 6 andere fietsers, begeleid door een verzorgingsteam. Met deze fietstocht van 380 kilometer, die in Terherne (Friesland) zal eindigen, vraagt de groep aandacht voor Cystic Fibrosis – beter bekend als taaislijmziekte. Aanstaande zaterdag worden Theo en zijn team tussen 17.00 en 18.00 uur terugverwacht op de Grote Markt in Bergen op Zoom!

In het verleden fietste Theo diverse malen de Alpe d’HuZes in de strijd tegen kanker, maar toen hij vorig jaar bij het afscheid van de 29-jarige Claudia (schoonzus van een goede vriend) aanwezig was, deed hij de belofte dit jaar te zullen fietsen voor Cystic Fibrosis. Cystic Fibrosis -oftewel taaislijmziekte- is een ongeneeslijke, erfelijke aandoening die spijsverteringsproblemen, ademhalingsproblemen en chronische luchtweginfecties als gevolg geeft. De gemiddelde leeftijdsverwachting van iemand met CF is 40 jaar.

De te fietsen route staat symbolisch voor ‘lucht’ waar CF- patiënten vaak te weinig van hebben maar tevens voor de lucht die donateurs aan de Nederlandse Cistic Fibrosis Stichting kunnen geven met iedere bijdrage die zeer welkom is voor onderzoek en ontwikkeling van medicijnen. De start is gemaakt vanaf de Grote Markt en zal door bos en duinen vandaag naar Bakkum leiden. Vrijdag zal de afsluitdijk genomen worden om in Terherne te eindigen.  Dit alles is ‘live’ te volgen via Facebook.

Enthousiasme

Het enthousiasme en het initiatief van Theo heeft al vele mensen geraakt waardoor zijn team in deze eerste tocht al 7 fietsers kent , waaronder Gijs (13)  de jongste van het team die deze tocht in estafette zal volbrengen en Lucas Poelman uit Drenthe (Tweede Exloërmond) die graag op de trappers gaat voor CF. Het streefbedrag van €1000  was voor vertrek al bijna gehaald, wanneer dit team onderweg de aandacht voor CF krijgt, zullen de fietsers het onderzoek flink ondersteund hebben. Het zal ons niet verbazen dat hier volgend jaar een vervolg op komt…

Fotobijschrift: Theo van der Himst en zijn team vertrokken vanmorgen om zes uur naar Terherne. Zaterdag worden ze tegen het einde van de middag weer terug verwacht.

Tekst: Mireille Hoetelmans