De Soete Veste; nieuw stuk ‘binnenstad’ op plek oorspronkelijke stadsmuren

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie)

BERGEN OP ZOOM / ZOETERMEER – Het woonproject is onderdeel van een deelplan van de gebiedsontwikkeling ScheldeVesting.

ERA Contour kreeg de opdracht voor de realisatie ven de nieuwbouwwoningen van de Gemeente Bergen op Zoom op basis van de hoogste scores op kwaliteit, het plan van aanpak, het proces en duurzaamheid. Van Manen architecten is verantwoordelijk voor het architectonisch ontwerp en i-Mago voor het stedenbouwkundig ontwerp. Ingenieursbureau Witteveen + Bos is verantwoordelijk voor het duurzaamheidsplan. Aan de tender voor de nieuwbouw namen vier andere partijen deel.

Verbonden met de stad

ERA Contour is verheugd met de gunning voor het woonplan de Soete Veste. Het plan is voor de ontwikkelende bouwer een mooi vervolg op het eerdere project De Nieuwe Kaai. Daarnaast bouwt het bedrijf momenteel aan Wonen aan de Ham. “We voelen ons verbonden met Bergen op Zoom en haar bewoners en zijn extra blij om daar verder te mogen ontwikkelen. Het is een bijzondere stad en wij vinden het fantastisch om te blijven bijdragen aan zo’n uitgesproken plek!,” zegt Arjan de Groot, projectontwikkelaar bij ERA Contour.

Historische grachtenarchitectuur in het stadsbeeld

Een schilderachtig straatbeeld, zuidelijke gezelligheid en een historische architectuur, dat is de Soete Veste. Het gebied met 65 grondgebonden eengezinswoningen is straks onderdeel van de nieuwe rand van de binnenstad en moet gaan zorgen voor een aanzicht dat doet denken naar vroeger tijden. Met veel variatie in verschillende typen architectuur en gedetailleerde elementen die zorgen voor een warme sfeer. Het gebied was ooit letterlijk de rand van de stad waar de verdedigingsmuren liepen. ERA Contour realiseert een deel van de eengezinswoningen op deze rand. Een ander deel komt op de nieuwe kademuren en aan het water van de Zoom dat in het gebied wordt teruggebracht.

Dat de Soete Veste zo dicht bij het oude centrum ligt, maakt het gebied populair. Maar ook de toekomstige bruggen in het gebied maken de Soete Veste nog eens extra aantrekkelijk voor mensen van daarbuiten. Via de nieuwe brug naar het Havenkanaal ben je in een mum van tijd bij de Waterschans. De net geopende fietsroute ‘rondje Binnenschelde’ die daar ook start, is dan een stuk makkelijker bereikbaar.

Energiezuinig en gasloos wonen

De bijzondere eengezinswoningen worden zeer energiezuinig en gasloos. Ze beschikken over zonnepanelen en een warmtepomp. “Zoveel mogelijk gebruik maken van natuurlijke energiebronnen en gasloos wonen zijn de nieuwe standaard. De Soete Veste is daar helemaal op ingericht waardoor de toekomstige bewoners op duurzame wijze gebruik kunnen maken van alle voorzieningen,” aldus De Groot.

Start bouw in najaar 2019

De verkoop van de eengezinswoningen in de Soete Veste start in het voorjaar van 2019. Als de verkoop vlot verloopt, kan ERA Contour in het najaar van 2019 starten met de bouwwerkzaamheden. De verwachting is dat de woningen in het najaar van 2020 worden opgeleverd.

De getoonde artist impressions van ERA Contour zijn onder voorbehoud van wijzigingen en aanpassingen die in overleg met de gemeente Bergen op Zoom tot stand komen in een later stadium van het nieuwbouwproject.