Diana van den Kieboom over verkoop Samarbete: ‘Die rechtzaak gaat door!’

BERGEN OP ZOOM – Onderneemster Diana van den Kieboom is behoorlijk in haar wiek geschoten over de gisteren ondertekende verkoop van het Samarbete pand. Scoutingvereniging Jeanne d'Arc is voor 150.000 euro eigenaar geworden van het perceel en de bebouwing, terwijl de zorgonderneemster bereid was er veel meer voor te betalen. Ze vindt dat de inwoners van de gemeente het gelag betalen en wil met een rechtszaak de onderste steen boven krijgen over de gang van zaken.

Ze had zo'n mooi plan voor Samarbete, vertelt ze nog maar eens. Er zou een zorgbedrijf komen voor mensen met een beperking en zelfs de scouting kon gewoon blijven. Die maken alleen op zaterdag gebruik van het pand, meldt ze in een telefoongesprek met KijkopBergenopZoom.nl naar aanleiding van het bericht over de 'plotselinge' verkoop. De timing verbaast haar niets: "Een dag na de laatste raadsvergadering van dit seizoen. Na de vakantie is iedereen het weer vergeten, hopen ze." Dat 'ze' slaat op de gemeente en het college van B en W in het bijzonder.

Rechtzaak

Wat Diana betreft wordt er niets vergeten. Ze vertelt: "Er liep al een rechtzaak, die gaat waarschijnlijk eind augustus of begin september voor de rechter komen, en die laat ik gewoon doorgaan. Ik wil dat duidelijk wordt hoe er met mensen wordt omgegaan maar ook dat er met gemeenschapsgeld wordt gestrooid. Nu is het pand voor een prikkie verkocht, aan een vereniging die ook al subsidie krijgt van de gemeente. Dat betalen we met z'n allen hè? En ik wilde er gewoon een marktconforme prijs voor geven. Nu kost het me geld maar ik laat die rechtzaak wél doorgaan."

Er is te veel gebeurd om het er bij te laten zitten, vind Diana. Ze kreeg een contactverbod van de gemeente, mocht geen ambtenaren meer bellen, en zelfs een verbod om het stadskantoor te betreden; "Zo ga je toch niet met mensen om? Ik heb nooit een onvertogen woord gebruikt of zelfs maar met stemverheffing gesproken."

Rare gang van zaken

Volgens Van den Kieboom was het vanaf het begin al een uitgemaakte zaak. Ruim een jaar geleden al wist een bestuurder van de schoutingvereniging te melden dat zijn club Samarbete gingen kopen, vertelt ze. Ook de wijze waarop de raad in haar ogen bespeeld is, kan niet: "In het begin van het jaar is er door het college een zevental opties voorgesteld en met de raadsleden besproken. Maar er is geen gezamenlijke keus gemaakt. De gemeente heeft dat zelf maar gedaan, zonder de raad daar verder in te betrekken. In die zin heeft de politiek dit óók laten gebeuren."

Dat pand krijgt ze nooit meer, daar is de onderneemster zich echt wel van bewust. Waarom dan toch nog die juridische strijd? "Ik vind gewoon dat een gemeente hier niet mee weg mag komen. Het gaat om serieuze bedragen aan gemeenschapsgeld én om de wijze waarop mensen worden behandeld. Ik hoop dat de rechtzaak blootlegt hoe en waarom dit zo is doorgedrukt. En vergeet niet: dat betalen we met z'n allen." Ze kan het niet genoeg benadrukken.