BSD trekt aan de bel vanwege overlast meeuwen en kauwen

BERGEN OP ZOOM – BSD'er Louis van der Kallen heeft een brief geschreven aan het college van B en W, over de meeuwen en kauwen in de stad. Volgens de fractievoorzitter van de lokale sociaaldemocraten neemt de overlast van deze vogels hand over hand toe. Er moet iets gebeuren.

Volgens Van der Kallen hebben de meeuwen en kauwen de stad 'overgenomen'. Hij is door meerdere mensen aangesproken die last hebben van de dieren. Ze maken dermate veel lawaai dat sommigen er niet van zouden kunnen slapen en ze veroorzaken een hoop rommel. De vogels trekken plastic zakken open en spullen uit afvalbakken, op zoek naar eten. Bovendien zouden ze andere, kleinere vogelsoorten uit de binnenstad verdrijven en dat is slecht voor de biodiversiteit. Zelfs vleermuizen worden verjaagd. Dat heeft weer gevolgen voor de hoeveelheid insecten, waaronder muggen, in de stad. Die hebben minder natuurlijke vijanden hierdoor en nemen in aantallen toe, aldus de BSD. Een andere ergernis noemt de partij de vogelpoep die werkelijk overal op zit. Bovendien zouden er zelfs mensen bang zijn van het agressieve gedrag van de broedende dieren.

Afval en zwerfvuil aanpakken

Tijd voor actie, vindt Van der Kallen. Volgens zijn brief is het vele zwerfvuil in de stad de grootste oorzaak van de massale komst van de meeuwen en kauwen. Ondanks de inspanningen van de gemeente om te vegen, extra bakken te plaatsen en die te legen, lijkt er steeds meer op straat te liggen. De BSD voorman vraagt zich af of dit komt doordat menigeen van alles achteloos weggooit of laat slingeren. Hier wordt ook niet op gehandhaafd, signaleert hij.

Het dak van Huize Sint Catharina zou al op een meeuwenkolonie beginnen te lijken, schrijft Van der Kallen. Hij wil graag weten of de gemeente extra maatregelen gaat nemen om zwerfvuil te voorkomen, door meer afsluitbare afvalbakken te plaatsen bijvoorbeeld en het voorlichten van bewoners en bezoekers van de binnenstad. Wat ook zou helpen, ter behoud van het overige vogel- en vleermuizenbestand, is dat bewoners en pandeigenaren meer veilige nestmogelijkheden bieden voor vogels en vleermuizen. Zijn partij hoopt dat hier eveneens de nodige aandacht aan kan worden besteed.