Een hotel waarin we eigenlijk allemaal wonen

BERGEN OP ZOOM / ZUIDWEST-BRABANT / THOLEN – ‘Welkom in Hotel La Pucelle!’ Met die woorden worden inwoners van Bergen op zoom en de regio uitgenodigd om deel te worden van een bijzonder project, dat onder meer bestaat uit een unieke theatershow in stadsschouwburg De Maagd. Maar daar blijft het zeker niet bij. Eigenlijk wonen we allemaal in dat spreekwoordelijke hotel.

“Je moet het een beetje spreekwoordelijk zien”, legt Eveline van Elzakker uit. Ze werkt bij Stadlander, dat dit project heeft opgestart, en is één van de mensen die dit ‘hotel’ onder hun hoede hebben. “Eigenlijk staat het symbool voor onze leefomgeving. Met bewoners die allemaal hun eigen achtergrond en verhaal hebben. Met grote en kleine kamers, voor één persoon of hele gezinnen, en waar van alles gebeurt.”

Verbinden

Stadlander wil méér zijn dan alleen een organisatie die woningen verhuurt en zet hoog in op leefbaarheid, met name in de wijken waar veel huurders zitten. Eveline: “Dus we zijn, als onderdeel van ons Buurtcultuurfonds, op zoek gegaan naar een manier om mensen met elkaar in contact te brengen, te binden, en kansen te bieden. Dat gaan we doen onder de noemer Hotel La Pucelle.” Die naam (Frans voor ‘maagd’) is een oude bijnaam van vestingstad Bergen op Zoom en verwijst natuurlijk tevens naar het theater waar die eerder genoemde voorstelling gegeven gaat worden.

Iedereen kan meedoen

Wie op 15 en 16 juni wil schitteren op het podium van De Maagd, is van harte uitgenodigd om zich aan te melden (link) voor één van de audities. De show moet een mix worden van spel, zang, dans, playback, voordrachten, bedenk het maar! Regisseur van het geheel wordt Diemer van Wijk, een man met veel theaterervaring die zonder meer gaat zorgen voor een programma dat alle deelnemers tot hun recht laat komen. Dus heb je nog geen echte ervaring? Geen probleem, gewoon inschrijven voor die audities en als je door bent krijg je volop hulp en begeleiding.

"Voor of achter de schermen hebben we voor iedereen een rol en een plek", verzekert Eveline. Ze benadrukt dat het ook zeker niet alleen voor huurders is bedoeld. Alle inwoners van de gemeenten waar Stadlander actief is kunnen deelnemen.

Veel méér dan een theatershow

Achter het plan gaat veel meer schuil dan een mogelijk terugkerende, jaarlijkse theatershow. Eveline: "Hotel La Pucelle wordt een verzamelnaam voor allerlei activiteiten, met name in de wijken waar onze huurders zitten. We willen er mensen nader kennis laten maken met elkaar, uit een isolement halen, weer aan werk en aan toekomstverwachtingen helpen. Met bijeenkomsten waarbij buurtgenoten samen eten, gelegenheden om kennis te maken, stage te lopen of direct te solliciteren bij lokale werkgevers, en meer van dergelijke initiatieven."

Ze is blij met de positieve reacties die al volgden op de plannen, van gemeenten maar zeker ook bedrijven. Zo gaat AGIN Timmermans een aantal van die maaltijden in de buurt mogelijk maken, financieel en organisatorisch. Het hotel begint dus al aardig vorm te krijgen, al ligt de focus in eerste instantie nog even op die inwoners uit de wijken die gaan stralen op het podium van De Maagd.

Meer weten? Check de website eens of volg het initiatief op Facebook.