Een weekend vol evenementen maar zonder politie

BERGEN OP ZOOM – Komend weekend staat de hele gemeente wederom stijf van de evenementen. Verschillend in grootte en allemaal met een eigen publiek. Veel verkeersstromen dus en geheid ook het nodige alcoholgebruik hier en daar. We vroegen de gemeente, eindverantwoordelijk voor Openbare Orde, hoe dat nu moet.

Het is een wettelijke taak van een burgemeester om toe te zien op veiligheid en Openbare Orde. Als dan alle politieondersteuning ineens wegvalt, behalve bij noodgevallen, heb je een ‘uitdaging’ in een weekend vol events. De lijst is waarschijnlijk niet eens compleet maar denk aan de Barrier Run, Krabbentocht, Braderie Halsteren, Bergen op Zicht, Bergs Krabbenfestival, Bergs Bierfestival, Amerikanendag in Lepelstraat en de Brabant Stoet.

De laatstgenoemde bestaat alleen al uit zo’n 2000 deelnemers en er worden minimaal 30.000 toeschouwers verwacht van heinde en verre. Enorme verkeersstromen dus, van mensen die allemaal een parkeerplaats zoeken. In en om een centrum dat vanwege hetzelfde evenement bovendien deels is afgesloten.

Organisaties zelf verantwoordelijk

Volgens gemeentewoordvoerder Erwin Stander zijn organisatoren van de evenementen zelf verantwoordelijk voor het bijbehorende verkeer. “Daarover zijn in de vergunningen en calamiteitenplannen duidelijke afspraken gemaakt”, legt hij uit. En over de Brabant Stoet: “Afzettingen en omleidingen zijn allemaal al geregeld.” Bezoekers worden naar alternatieve parkeerplaatsen verwezen. Verder werken organisatoren van  evenementen met eigen verkeersregelaars.

Zelf zorgen voor toezicht

Alleen die Openbare Veiligheid is “wel een lastige”, geeft Stander toe. Volgens de gemeentelijke afdeling Veiligheid is er vandaag nog overleg gevoerd met de politie. Die garandeert dat er tijdens de evenementen voldoende agenten paraat zullen zijn voor eventuele incidenten. Er wordt niet actief gesurveilleerd maar bij calamiteiten zijn zij oproepbaar en zal opgetreden worden. Verder dienen de organisatoren van evenementen zelf te zorgen voor toezicht.