Einde van een tijdperk, laatste videotheek in Bergen op Zoom sluit de deuren

BERGEN OP ZOOM – Het was en is niet eens het downloaden van films dat haar de das omdeed, vertelt Susanne van Binsbergen van Movies and More, beter bekend als de Ster Videotheek achter de inrit aan de Auvergnestraat. Pas toen Netflix in razendsnel tempo inburgerde, ging de omzet hard achteruit. Op 17 januari sluiten dan ook definitief de deuren van de laatste videotheek die de gemeente nog rijk was.

Susanne vertelt dat ze tot de grootste verhuurders van Nederland behoorde, zowel qua oppervlakte als aanbod. Daar bedoelt ze niet alleen het aantal kopieën per film mee maar zeker ook de diversiteit in films; “Dat was mijn grote kick! Ik wilde iedere film die ook maar iets voorstelde kunnen aanbieden, mét Nederlandse ondertitels. Dat was soms een zoektocht van jaren, voor één titel, maar ik was supertrots als ik die aan de liefhebbers kon aanbieden.”

Haar klantenkring bestond meer en meer alleen nog maar uit echte filmliefhebbers, al is ze nog altijd positief verbaasd over het aantal jonge mensen dat bleef komen. Het was echter niet voldoende om het hoofd boven water te houden. Op 17 januari is het definitief voorbij. Tot en met die dag worden alle DVD’s en Blu-ray films voor spotprijzen verkocht, van respectievelijk 2 en 3 euro per schijf, ongeacht de film. “Ik wil er niets van bewaren”, vertelt Susanne. “Want als ik er één apart houdt worden het er in no time duizend.” Het gaat 'r zichtbaar aan het hart dat de collectie uiteen valt maar een alternatief is er niet meer. “Alles houdt een keer op”, zegt ze relativerend.

Nieuwe plannen

En nu? Wat ze gaat doen hierna? “Ik heb al een keer een wereldreis gemaakt en ben toen lang blijven hangen in Colombia. Daar is me zelfs al gevraagd of ik een hostel wil gaan runnen. Dat is wel een optie waar ik serieus over nadenk. Maar eerst dit afronden”, zegt ze beslist, om er aan toe te voegen: “En ik wil iedereen bedanken die de afgelopen jaren trouwe klant was. Zonder hen waren we nooit zo groot geworden en dat was mede door die mensen een fantastische tijd.”