Elders zijn openbare toiletten heel normaal

BERGEN OP ZOOM / MANDURAH (WEST-AUSTRALIË) – We hebben werkelijk overal lezers, zo bleek vandaag maar weer eens. Naar aanleiding van eerdere berichtgeving over het gebrek aan openbare toiletten in de gemeente, kregen we een e-mail uit Australië, over hoe het ook kan.

Half november kwam Lijst Linssen al eens met een een brief over het gebrek aan sanitaire voorzieningen tijdens de 11-11 avond in de stad. Een 'nijpend probleem', noemde de partij het, waardoor onder meer tegen gevels in de stad was geürineerd.

In februari meldde de GBWP dat tijdens de Vastenavond in het cemtrum het probleem door plaszuilen deels weliswaar was opgelost, maar dat met name voor dames nog altijd een schreeuwend gebrek is aan fatsoenlijke toiletvoorzieningen. Ongeveer tegelijk kwam Lijst Linssen met een nieuwe brief, die het probleem in bredere zin aan de kaak stelde. Er zijn in de gemeente te weinig sanitaire faciliteiten beschikbaar, niet alleen in de binnenstad maar ook elders. Waardoor onder meer mensen met medische problemen besluiten die plaatsen niet te bezoeken. En dat is zonde, vindt de partij. Het leverde op Facebook de nodige reacties op, waaruit onder meer bleek dat er in het centrum best veel adressen zijn (met name horeca) die hun toiletten beschikbaar stellen, ook als je er op dat moment verder niets gebruikt.

E-mail uit Australië

Dat het ook anders kan, bleek vandaag. We kregen een e-mail van de familie Felius, die in 2013 verhuisde van Bergen op Zoom naar West-Australië. Ze wonen in de plaats Mandurah, zo'n 60 km zuidelijk van Perth. In een e-mail aan onze redactie vertellen ze: "Onze woonplaats heeft nu bijna 90.000 inwoners en maar liefst 45 openbare toiletten! Ze worden dagelijks schoongemaakt en voorzien van toiletpapier en het gebruik ervan is gratis! Ideetje voor NL? De belastingbetaler zal er blij mee zijn!" Wellicht een mooi thema voor de komende verkiezingsperiode? Als het daar kan…

Foto 1 (uitsnede): Pixabay/Chris Keller

Fotocompilatie: Heleen Felius (Mandurah, Australië)