Er is veel veranderd in de zorg voor kinderen en jongvolwassenen

BERGEN OP ZOOM – Anja Zee is directeur van zorgbureau De Puzzel, een instelling die kinderen, jongvolwassen en hun ouders met raad en daad bijstaat. Haar team helpt wanneer er sprake is van een verstandelijke of lichamelijke beperking, maar ook als kids moeten leren leven met bijvoorbeeld AD(H)D of autisme. Best pittig soms, geeft Anja toe, maar ook vaak heel mooi. Haar organisatie, gevestigd aan de Bergse Kaai, heeft bovendien een jubileum te vieren. De onderneemster blikt terug op 15 jaar zorg en kijkt vooruit naar een uitdagende toekomst.

Het is een drukte van jewelste in de galmende gang van het historische pand. Rond vier uur ’s middags worden veel kids opgehaald, door ouders en zorgtaxi’s. Dat gaat natuurlijk met enig rumoer gepaard. In haar kantoor vertelt Anja over de bijzondere vorm van zorg die haar bedrijf biedt. Het gaat niet alleen om de opvang en begeleiding van kinderen en jongeren, legt ze uit: “We willen het leven eigenlijk zo comfortabel mogelijk maken voor het hele gezin. Omdat we een breed pakket bieden,  hoeven ouders ook geen zes verschillende hulpverleners meer aan de deur te ontvangen bijvoorbeeld. Dat geeft op zich al rust.”

Niet opgeven

De Puzzel komt meestal in beeld als reguliere hulp niet blijkt te volstaan, of dat nou hulp op locatie betreft voor cliënten met een meervoudige handicap dan wel opvang en begeleiding bij klassiek autisme. Een team van 25 vakkundige mensen zorgt ervoor dat zo’n 90 cliënten de best mogelijke zorg krijgen, daar ziet Anja nauwlettend op toe. In het statige pand is tevens haar logeerhuis De Oplossing gevestigd, waar met name in het weekend kids en jongeren slapen en begeleiding hebben. Zwaar werk? “Wanneer we zien dat het onze cliënten en hun omgeving goed doet, geeft dat enorm veel energie”, meldt Anja. “Dat is ons heel veel waard, we geven kinderen dan ook nooit op en gaan door waar anderen stoppen.” Ze haast zich erbij te zeggen dat het zeker niet als borstklopperij is bedoeld, maar eerder een gedrevenheid die ze zelf heeft en haar team gelukkig ook.

Veel veranderd

In de 15 jaar dat Anja haar eigen zorgorganisatie heeft, is er veel veranderd vertelt ze: “Ik mis tegenwoordig nogal eens het wederzijdse respect. Zelf vind ik het belangrijk om zo veel mogelijk alle kanten van een verhaal te horen maar het lijkt erop dat steeds minder mensen die moeite nemen, ook in de zorg en het onderwijs bijvoorbeeld. Dat is wel eens jammer.”

Een heel ander aspect en onderhevig aan veranderingen is de financiële kant van de zorg. In tegenstelling tot velen is Anja best te spreken over de nieuwe aanpak. “Toen ik begon kón het niet op”, haalt ze aan. “Er is door de overheid zeker bezuinigd. Maar met het nieuwe systeem, waarbij de gemeente bepaalt welke zorg voor welk maximaal budget wordt toegekend, kunnen wij prima werken. Ik denk dat er alleen maar resultaatgerichtere zorg door wordt geleverd. Zolang die op het benodigde niveau blijft is dat prima. Ons lukt het in ieder geval goed. We hebben zelfs ruimte om dóór te groeien en gaan binnenkort nieuwe methodes introduceren om kinderen met autisme sneller en beter nieuwe dingen te leren.”

Zorgbureau De Puzzel heeft dus alle reden voor een feestje. Dat gaat eind september dan ook gevierd worden. In Gebouw-T, met cliënten, familie, personeel en relaties. Anja kijkt er naar uit.

Foto © Hans-Jorg van Broekhoven / KijkopBergenopZoom.nl