Feestelijke afsluiting project Kleinschalig Ondernemerschap Gageldonk-West

INGEZONDEN MEDEDELING

BERGEN OP ZOOM : Op vrijdagmiddag 15 juli werd het driejarige project Kleinschalig Ondernemerschap Gageldonk-West op feestelijke wijze afgesloten op het Zilverschoonplein in Bergen op Zoom. Voor de starters daar heeft dit project een belangrijke bijdrage geleverd aan groeien in hun vak. Ook de omwonenden zijn enthousiast. De ondernemers zorgen voor meer bedrijvigheid in de wijk, daarmee was dit project een win-win situatie voor iedereen. Stadlander, gemeente Bergen op Zoom en de StartersCentra West-Brabant hebben de intentie uitgesproken om het project voort te zetten. Voor de huisvesting wordt gezocht naar een goed alternatief.

In juli 2013 startte het driejarige project Kleinschalig Ondernemerschap Gageldonk-West. Onderdeel hiervan was het Ondernemersplein Gageldonk in de voormalige basisschool De Driemaster aan het Zilverschoonplein. Vanaf de start was er veel interesse van ondernemers uit de wijk of met een directe verbinding met de wijk. Het Ondernemersplein zorgde ervoor dat de leegstaande school een nieuwe bestemming kreeg en heeft heel wat starters op weg geholpen.

Unieke samenwerking

Ruud Guldemond is één van die ondernemers die startte op het Ondernemersplein. Drie jaar geleden begon hij met het verwezenlijken van zijn droom|: de restauratie van fietsen. Inmiddels is zijn fietsatelier een begrip in de regio. Tijdens de slotbijeenkomst keek hij terug op de afgelopen jaren: “De samenwerking hier was uniek. Daar heb ik veel aan gehad. Mijn buurman produceerde bijvoorbeeld prachtige bakfietsframes die ik weer kon afbouwen en verkopen. Maar ook ondernemers van andere disciplines bleken waardevol te zijn. Er hing een creatieve en inspirerende sfeer door alle bedrijvigheid die hier plaatsvond. Voor mij was het Ondernemersplein een hele goede start en mede daardoor heb ik uiteindelijk mijn winkel kunnen openen in het centrum van Bergen op Zoom."

Serieuze partij

Ook Rose Marij Middeldorp van Zep XL heeft dankzij het Ondernemersplein een behoorlijke groei doorgemaakt. Ze vertelde: “Dit heeft mij de mogelijkheid gegeven om mijn zorgconcept uit te ontwikkelen, solide te maken en uit te breiden. Dankzij het netwerk van de Starterscentra West-Brabant en de prima coaching kon ik uitgroeien van kleine zorgaanbieder tot een serieuze samenwerkingspartij."

Werkgelegenheid

Het bieden van laagdrempelige huisvesting en intensieve coaching gaf deze ondernemers net dat steuntje in de rug om hun bedrijven succesvol te maken. Daarnaast heeft het ruim 25  arbeidsplaatsen opgeleverd. Tijdens de slotbijeenkomst onthulde wethouder Patrick van der Velden, samen met Willem Maas van Stadlander, de poster waarop alle ondernemers van het Ondernemersplein zijn opgenomen als aandenken aan dit unieke project. Begin 2017 wordt de voormalige basisschool afgebroken om plaats te maken voor woningbouw. De komende maanden worden nieuwe huisvestingsmogelijkheden voor de ondernemers bekeken.

Bron en afbeeldingen: StartersCentra West-Brabant