Fontein Binnenschelde toch uitgezet

BERGEN OP ZOOM – Eerder dit weekend liet de gemeente weten ervan overtuigd te zijn dat er niets aan de hand is met het water en de fontein in de Binnenschelde. Inmiddels is de 'grootste fontein van Nederland' toch uitgezet.

Aanleiding om de hoge waterstraal uit te zetten, is volgens een persbericht de onrust die ontstond op social media naar aanleiding van berichtgeving her en der. Omroep Brabant kwam met een deskundige op de proppen die zelf metingen had verricht en aangaf dat er een ‘gevaarlijke’ vorm van blauwalg in het water zit. Door de verneveling van de fontein zou die ook de waterkant en verder kunnen bereiken en dit zou mogelijk een gevaar voor de volksgezondheid zijn.

Geen waarschuwingen

De Gemeente liet ons zaterdag nog weten geen aanleiding te zien de fontein uit te zetten. Er is wekelijks overleg over de waterkwaliteit met het waterschap en de laatste metingen gaven geen gevaarlijke vormen van blauwalg aan. Ook Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant en de Provincie hebben geen waarschuwingen afgegeven.

Nu er echter zoveel over te doen is (zelfs landelijke media namen het bericht van Omroep Brabant over), vindt het college het verstandig om de fontein voorlopig uit bedrijf te nemen. De komende week zal er samen met het Waterschap  Brabantse Delta opnieuw gekeken worden naar de precieze waarden van het water. Aan de hand van die uitkomsten wordt dan besloten de fontein wel of niet terug aan te zetten.