GBWP beschuldigt CDA van geschiedvervalsing

BERGEN OP ZOOM – Er is een relletje ontstaan tussen het CDA en GBWP naar aanleiding van een voorstel over fietspadverlichting langs de Antwerpsestraatweg. De christendemocraten zouden aan geschiedvervalsing doen met hun bewering dat GBWP een ‘draai’ maakt.

Evert Weys stuurde namens zijn partij deze week een brief aan het college. Hij legde daarin uit dat het GBWP een goed idee lijkt om aan te haken bij een Woensdrechts initiatief om ‘slimme’ verlichting aan te brengen langs het in die gemeente gelegen deel van het fietspad aan de Antwerpsestraatweg. Deze lantaarns staan standaard in de dimstand en gaan feller schijnen als er fietsers aankomen. Fractievoorzitter Weys stelde dat het goed zou zijn als Bergen op Zoom aanhaakt en ook het deel van die weg in deze gemeente voorziet van die verlichting.

Verbaasd

Al snel volgde een reactie van het CDA. Annette Stinenbosch liet weten dat afgelopen voorjaar nog een vergelijkbaar voorstel van haar fractie niet op steun van GBWP kon rekenen. Ze meldde uiterst verbaasd te zijn over deze ‘draai’ maar gaf ook aan blij te zijn dat er alsnog enthousiasme voor is ontstaan.

Toch is GBWP niet blij met de ‘onterechte beeldvorming’. Weys schrijft: “Ik kan niet anders dan dit aanmerken als een vorm van geschiedsvervalsing. Wij hebben op geen enkel moment tijdens die vergadering aangegeven tegen het idee te zijn om samen met Woensdrecht te kijken naar het aanleggen van de verlichting.”

Hij vertelt dat zijn partij de motie om andere redenen niet steunde. Het Bergse college gaf toentertijd aan hier al over in gesprek te zijn met Woensdrecht en met milieu-organisaties. Dat laatste vanwege het effect van dergelijke verlichting op de flora en fauna langs deze route. Weys en zijn fractie vonden het CDA-voorstel daarom een ‘motie voor de buhne’, meldt hij, en daarmee overbodig. Ook het feit dat het CDA wilde dat er voor de begrotingsbehandeling al een concreet voorstel met kostenplaatje moest liggen kon niet rekenen op de goedkeuring van GBWP. “Dat dit nu wordt gebruikt om te doen alsof we een draai gemaakt hebben, betreur ik”, laat Weys weten. Hij vult wel aan er op te rekenen dat zijn partij en het CDA op een constructieve manier over dit dossier verder kunnen praten.

Stockfoto: Pixabay/Devanath