Geef toestemming voor het LSP bij je eigen huisartsenpraktijk en bespaar je huisarts kostbare tijd

Geef toestemming voor het LSP bij uw eigen huisartsenpraktijk om je huisarts kostbare tijd te besparen. Lees hieronder hoe het zit.

Tijdens de coronacrisis konden de huisartsenspoedpost en de spoedeisende hulp (SEH) van het ziekenhuis een samenvatting van de medische gegevens van de huisarts raadplegen, wanneer de patiënt nog geen keuze voor toestemming had gemaakt voor het delen van medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt (LSP).

Deze tijdelijke zogenaamde ‘Corona opt-in’ is gestopt per 4 april 2023. We keren terug naar de situatie die wettelijk geregeld is. Een patiënt dient toestemming te geven voor het delen van medische gegevens via het LSP bij zijn eigen huisartsenpraktijk. Huisartsencoöperatie West-Brabant ontwikkelde daarom een speciale tool: een regionale zoekmachine waardoor de patiënt nóg makkelijker toestemming kan geven voor het LSP en dit uiteindelijk ook nog tijd bespaart voor de huisarts. Deze speciale tool is voor onze regio een tussenoplossing, totdat Mitz (waarmee toestemmingen automatisch verwerkt kunnen worden) volledig operationeel is: lsptoestemming.nl

Patiënten uit onze regio kunnen via dit platform makkelijker toestemming geven voor het delen van medische gegevens. Zij zoeken via de zoekmachine hun eigen huisarts op en krijgen dan direct de juiste link om bij Volgjezorg toestemming te regelen. Dat scheelt de patiënt veel zoekwerk. Tijd waarin ze anders mogelijk stoppen met invoeren van gegevens om toestemming te geven. Zoveel mogelijk toestemmingen registreren, dat is het doel. Op deze manier scheelt dit uiteindelijk ook kostbare tijd van de huisarts. Het is in het belang van de patiënt om haar zijn of haar zogenaamde ‘LSP-toestemming’ goed vast te leggen. Iemand zijn of haar medisch dossier kan alleen opgevraagd worden door de huisartsenspoedpost en de spoedeisende hulp van het ziekenhuis als deze toestemming juist is geregistreerd. Patiënten kunnen met vragen over www.LSPtoestemming.nl direct terecht op de FAQ.