Geen 1 Mei-viering in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM – Een traditie is doorbroken: voor het eerst sinds jaren is er geen 1 Mei-viering in Bergen op Zoom. De lokale linkse partijen en bondsvertegenwoordigers roepen hun leden op om naar landelijke acties te gaan in de grote steden. Zo houdt de FNV een manifestatie in Amsterdam en de PvdA viert een tweedaags 'festival van de Arbeid' in Utrecht ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van de partij.

Voor de progressieve partijen en vakbonden is 1 mei de jaarlijkse Dag van de Arbeid. Oorspronkelijk is de dag een socialistisch eerbetoon aan de 'verheffing van de arbeidersklasse', maar sinds de Tweede Wereldoorlog hebben de 1 Mei-vieringen een meer gematigd karakter. In Bergen op Zoom waren aanvankelijk meerdere vieringen: één van de PvdA en één van de SP/NCPN. Sinds tien jaar is in Bergen op Zoom de Dag van de Arbeid ook diverse keren gezamenlijk georganiseerd met één bijeenkomst (SP/PvdA/GroenLinks/NCPN en FNV). De laatste jaren was daarbij aandacht voor de gevolgen van de massaontslagen bij Philip Morris. Ook thema's als armoedebestrijding en internationale solidariteit zijn vaak aan de orde geweest.

Dichtstbijzijnde bijeenkomst in Essen

Bergen op Zoom was één van de gemeenten waar de traditie van 1 Mei het langst in ere is gehouden; in omliggende plaatsen word de Dag van de Arbeid al langer niet meer herdacht. De dichtstbijzijnde 1 Mei-viering vindt morgen plaats in Essen, vlak over de grens in België. Daar houdt de SP-A (Vlaamse zusterpartij van de PvdA) een feestelijke dag.