Geen Maria Ommegang, wel eucharistieviering Gertrudiskerk via ZuidWest

(Ingezonden bericht, bewerkt door de redactie. Archieffoto Maria Ommegang: Bureau Dubbelstraat)

BERGEN OP ZOOM – Zondag 28 juni vindt in de St. Gertrudiskerk vanaf 14.00 uur een plechtige eucharistieviering plaats met als thema: ‘Een nieuwe belofte’. Deze viering komt in de plaats van de jaarlijks gehouden Maria Ommegang, zo laat de organisatie weten. De dienst kan vanwege de coronamaatregelen slechts door een zeer kleine groep bijgewoond worden en is daarom niet openbaar toegankelijk. Streekomroep ZuidWest zendt om 14.00 uur de viering in de kerk echter rechtstreeks uit, via tv en internet.

Kapelaan Ooijens had in 1942 dankbaarheid aan de H. Maagd Maria voor ogen toen hij, middenin de oorlogstijd, beloofde om jaarlijks een Maria Ommegang door de stad te laten trekken als Bergen op Zoom voor grote verwoestingen gespaard zou blijven. Omdat dat zo verliep, trok er in 1945 een Maria Ommegangstoet door Bergen op Zoom. De belofte van die kapelaan is in al die jaren daarna steeds in stand gehouden. In 2019 trok de 75e Maria Ommegang in onze stad met als jubileum-jaarthema: ‘Een belofte die doorgaat’.

Alternatief vanwege corona

“Overheidsmaatregelen die vanwege corona zijn genomen, maken het dit jaar onmogelijk om onze vertrouwde dankstoet, traditioneel op de laatste zondag van juni, door Bergen op Zoom te laten trekken”, aldus de organiserende stichting. “Binnen de beperkte mogelijkheden van wat wél toelaatbaar is, is door het bestuur van de Maria Ommegang gezocht naar een alternatief waarbij toch op enige manier recht kan worden gedaan aan de belofte uit 1942.”

Plechtige viering

De eucharistieviering wordt voorgegaan door pastoor Paul Verbeek, met ondersteuning van het pastoraal team. Met het thema ‘Een nieuwe belofte?’ verwijst de pastoor naar de strijd die nu gevoerd wordt om het coronavirus de baas te worden: “En naar de weg die hiermee hopelijk vrijgemaakt wordt om de oude Maria Ommegang-traditie de volgende jaren gewoon weer voort te kunnen zetten.”

Bekende taferelen uit de stoet

Rond deze viering zijn taferelen opgenomen die in de traditionele Maria Ommegangstoet te zien geweest zouden zijn. “Uiteraard mét de beperking vanwege het maximaal aantal toelaatbare personen in de kerk.”

Klokken luiden om 15.00 uur

Aan het eind van de eucharistieviering, omstreeks 15.00 uur, worden de klokken van de St.Gertrudiskerk en van de Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk zoals altijd bij die gelegenheid op de laatste zondag van juni, plechtig geluid. Tijdens dat startmoment van de anders gebruikelijke dankstoet, wordt het Maria Ommegang-madonnabeeld in een plechtige rondgang binnen door de kerk gedragen.

Geen kerkbezoek mogelijk, wel op tv en internet

  • Met de actief al betrokken mensen die bij deze viering in de kerk aanwezig zijn, is het helaas NIET mogelijk voor bezoekers om bij die kerkdienst op deze zondag aanwezig te zijn!
  • Om zoveel mogelijk mensen tóch in de gelegenheid te stellen deze speciale Ommegangviering in de kerk mee te laten beleven, zendt streekomroep ZuidWest -TV de eucharistieviering zondag 28 juni vanaf 14.00 uur rechtstreeks uit op het digitale KPN kanaal 1420 en Ziggo kanaal 40.  Ook wordt de uitzending voor kijkers buiten de regio gestreamd via zuidwesttv.nl  Daarna volgt er nog een special over onze Maria Ommegang die door hen bij de jubileumeditie van vorig jaar is gemaakt.
  • Iedereen wordt van harte uitgenodigd om deze live-uitzending, vanuit de St. Gertrudiskerk, thuis mee te volgen!

Oproep van de organisatie:

  • Bewoners van Bergen op Zoom die in het bezit zijn van een Maria Ommegangvlag wordt gevraagd om deze in de week van 21 t/m 28 juni uit te hangen, zodat de stad daarmee in de sfeer komt van onze Ommegang. Verder wordt gevraagd om langs de route die anders gelopen wordt, Mariabeelden of afbeeldingen van Maria en een kaars voor het raam te willen plaatsen.
  • De versperviering op vrijdag 26 juni en de eucharistievieringen die op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondagmorgen 28 juni in de Gertrudiskerk en de O.L.V. van Lourdeskerk worden gehouden, staan alle in het teken van de Maria Ommegang.
  • Voor de noveen die deze week voorafgaand aan de Ommegang wordt gebeden is een noveenboekje gemaakt. Dit boekje is in beide parochiekerken en op het parochiebureau verkrijgbaar.