Gemeente onderzoekt openbaar vervoer per elektrobus

Een voorbeeld van een kleinschalig elektrisch personenbusje, zoals die in diverse Europese binnensteden nu al rondrijden. (Tekst: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Een opmerkelijk plan: elektrisch openbaar vervoer in de stad voor kleine groepen van pakweg tien personen. VVD-raadslid Maarten van 't Hof kwam dergelijke bussen tegen tijdens een vakantie in Frankrijk en vindt het idee 'het onderzoeken waard' voor Bergen op Zoom. 

Veel partijen vinden het een 'sympathiek plan' of hebben er zelfs een 'goed gevoel bij'. Ook wethouder Patrick van der Velden is blij met het voorstel. "Het past bij onze ambities en we willen best onderzoeken of de provincie wil participeren."

Breder bekijken

De mobiliteitsvraag verandert, constateert ook Van der Velden. Maar aan deze invulling zal wel 'een financiele component voor de gemeente vast zitten', zo vreest hij. Hij wil het onderzoek graag uitvoeren maar wil de motie -de raadsopdracht die de VVD samen met GroenLinks heeft opgesteld- niet 'tot in de letter' uitvoeren. "Ik wil het breder zien, binnen het lopende beleid. Ik kan de motie van harte omarmen."

Alleen D66 stemde tegen de motie (want 'overbodig'); de overige raadspartijen gingen moeiteloos akkoord nadat een passage over de inzet van vrijwilligers was geschrapt.