‘Grebbe met Monumentendag weer open’

BERGEN OP ZOOM – Het ondergrondse gangentelsel van de Grebbe is vanaf het weekeinde van Kunsten in de Monumenten (12 en 13 september) hoogstwaarschijnlijk weer open voor het publiek. Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat het gaat lukken om de schade, die is ontstaan door de zware regenval van eerder deze maand, dusdanig te herstellen dat rondleidingen mogelijk zijn.

"De extreme regenval heeft onder meer een oude reparatie aan het gewelf opnieuw beschadigd en medewerkers zijn met man en macht bezig het metselwerk te herstellen", aldus projectleider Peter Bogers. Verder moet er vooral veel worden schoongemaakt, want de de waterstroom heeft een grote bende achtergelaten. Bogers maakt wel een voorbehoud: als er opnieuw zware neerslag komt, lopen de werkzaamheden vertraging op en wordt het lastig de datum te halen. "Het blijft spannend."

Eerder deze week maakte de organisatie van Kunsten in de Monumenten bekend, dat vanaf zaterdag 5 september bij de VVV gratis kaarten voor de rondleidingen te verkrijgen zijn (maximaal 2 per persoon, en op=op), vertouwend op een spoedige reparatie van de stormschade.

Foto: Chris van Klinken