GroenLinks is blij met uitslag verkiezingen

BERGEN OP ZOOM – GroenLinks fractievoorzitter Peter van den Ouden heeft per brief laten weten erg blij te zijn met de verkiezingsuitslag: 'De kiezer kiest voor groen en sociaal.' Hij noemt het een duidelijk signaal. Zijn partij wil zich in gaan zetten voor meer transparantie en de betrokkenheid van inwoners.

Twee linkse partijen hebben winst geboekt afgelopen woensdag. Volgens GroenLinks maakt het duidelijk dat de Bergenaren serieuze verandering willen, richting een groenere en socialere gemeente. Duurzaamheid en dicht bij de burger staan zijn belangrijk, is volgens Van den Ouden duidelijk uit de verkiezing naar voren gekomen. Met een tweekoppige fractie is zijn afdeling de grootste landelijke linkse partij in de raad en hij wil zich sterk gaan maken voor die waarden.

Actueel thema

Transparant communiceren met inwoners is een belangrijk punt voor GroenLinks, meldt de fractievoorzitter. Het is onderdeel van de duurzame, sociale en open gemeente waar zijn partij naar streeft, schrijft hij. Op 16 maart deed zijn afdeling nog een voorstel over heldere en open communicatie met inwoners over de (in)formatieperiode kort na de verkiezingen. In het licht van de recente ontwikkelingen van foutieve tellingen en vermeende valsheid in geschrifte te Lepelstraat is dat zéker een thema. De brief is door de realiteit ingehaald als het ware, of er juist een bevestiging van.

Verbinden

GroenLinks wil een onafhankelijke informateur die gesprekken voert met alle fracties op basis van de inhoud. Diens rol moet als eerste zijn te kijken naar verbindende factoren, daarna pas naar verschillen. De partij met het grootste aantal stemmen krijgt hierin het voortouw. Als maar heel open en zichtbaar blijft hoe die processen en onderhandelingen verlopen, is de oproep van GroenLinks. Daar dienen raadsleden uitgebreid bij betrokken en geïnformeerd te worden.

Besluitvorming zou bovendien structureel veel breder gedragen alsmede gedeeld moeten worden. Van den Ouden ziet graag dat ook de samenleving hier een rol in krijgt. Door middel van een beeldvormende bijeenkomsten, voorafgaand aan raadsvergaderingen, waarbij inwoners hun mening en visie kunnen geven.

Foto: GroenLinks Bergen op Zoom