Opening Pompejus-toren een feest van ‘bouwen en verbinden’

De Pompejus-toren was tot de nok toe gevuld met genodigden en belangstellenden. (Foto's: Hans-Jorg van Broekhoven / tekst: Han Verbeem)

Meer foto's zien? Klik hier!

BERGEN OP ZOOM – Een zichtbaar trotse wethouder Arjan van der Weegen mocht vandaag, samen met de Brabantse cultuurgedeputeerde Henri Swinkels, de Pompejus-toren officieel openen voor het publiek. Dat gebeurde met een symbolische openingshandeling, waarbij de bewindslieden twee elektriciteitskabels met elkaar verbonden. Vervolgens klonk een luide knal en terwijl de lucht zich met kleurige confettisnippers vulde, kwam een tiental jonge danseressen het podium opgesneld voor de openingsdans. Muziek, spektakel, dans… het waren de ingrediënten voor een majestueuze openingsshow. De zon kwam achter de sluiterbewolking vandaan en een voorzichtig zonnetje zorgde voor aangename voorjaarstemperaturen. Mooier kon de lente in Bergen op Zoom niet beginnen.

'Samen bouwen en verbinden', zo is de gedachte achter de totstandkoming van de uitkijktoren op de noordoosthoek van Fort de Roovere. Tientallen vrijwilligers, sponsoren, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, ambtenaren en politici hebben jarenlang zich ingezet. Projectleider Peter Oosterwaal van de Pompejus-werkgroep (inmiddels omgevormd tot stichting) roemde de wegvoorbereiders van het project. Zoals de imiddels overleden Halsterse oud-wethouder Jan SInke, maar ook de Bergse voormalig burgemeester Ans van den Berg. Laatstgenoemde was als eregast aanwezig op de tribine van de toren, die bijna tot de nok toe gevuld was met genodigden en belangstellenden.

Blijven bouwen en verbinden

De toren mag dan wel officieel in gebruik zijn, maar het werk is nog láng niet af – zo benadrukte wethouder Van der Wegen. "We blijven bouwen en verbinden om méér activiteiten naar Pompejus te krijgen." De toren en het voorliggende platform bieden een uitstekende locatie voor bijvoorbeeld concerten en theatervoorstellingen in de open lucht. Gedeputeerde Swinkels heeft zélf onlangs een theaterstuk geschreven, zo bracht de organisator hem in herinnering, en wellicht inspireert Pompejus wel tot een nieuwe voorstelling. Of anders is Karen Albers van het Bergse theatergezelschap Huis aan de Schelde wel van plan om de pen op te pakken voor een verhaallijn. Ook zij is onder de indruk van de mogelijkheden van het bouwwerk, temidden van natuur en historie. Geen plaats in de omgeving is de geschiedenis zó zichtbaar in het natuurlandschap, vertelt boswachter Erik de Jonge van Brabants Landschap.

Historisch personage

Na afloop van de officiele openingshandeling was er aansluitend nog een historische 'happening' op de binnenplaats van fort De Roovere met onder meer re-inactmentshows van 'Cavallerie 1588' en het gezelschap 'Merck toch hoe Sterck'. Ook het historische personage van Pompejus de Roovere zelf -een vroegere bevelhebber waarnaar het fort is vermoemd- was van de partij om de bezoekers welkom te heten. Ook waren er feesttenten waar volop bier en fris geschonken werd. Het bleef dan ook nog lang gezellig, op Fort de Roovere… 

Musicalbekendheid Sherwin, van de cast van de Lion King, was speciaal naar Fort de Roovere gekomen voor een ludieke act. Klappend op ritmische klanken van percussiegezelschap Santola, kwam het publiek in beweging…