Waarschijnlijk hertelling van de stemmen

BERGEN OP ZOOM – De bevindingen van Ton Linssen, over foutieve uitslagen van de verkiezingen, blijken niet op zich te staan. Voor minstens één andere partij is het bij een kandidaat ook mis gegaan. Er wordt waarschijnlijk herteld, is nu de verwachting.

Gisteren trok de partijleider van Lijst Linssen aan de bel, door te melden dat de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen niet kloppen. Hij kwam met twee voorbeelden, van twee verschillende stemlocaties. Bij Stuijvenburgh ging een kandidaat van zijn partij op zichzelf stemmen, samen met diens partner. Toch was de uitslag voor deze persoon hier nul. Inmiddels is gebleken dat dit bij een PvdA kandidaat bij een Halsters stembureau ook zo is gegaan.

Zelf stemmen ingevuld

Erger nog vindt Linssen de bewuste fraude die plaatsvond in Lepelstraat. Bij ’t Weike bleek het aantal stembrieven af te wijken van het aantal stemkaarten. Daar werden volgens een getuige dus maar een stem voor het CDA en GBWP aan toegevoegd, om het kloppend te krijgen. Diezelfde getuige kreeg er te horen dat ze het zo altijd zouden doen, meldde de politicus ons gisteren al. Het werd bovendien niet gemeld in het proces verbaal (een verslag van de gang van zaken) dat het stembureau inleverde aan het eind van de dag.

Oververmoeidheid

Linssen heeft inmiddels contact gehad met experts uit Den Haag, vertelt hij. Hij vindt wat in Lepelstraat gebeurde een zware overtreding en dat werd daar bevestigd. Tevens was hij vanmorgen aanwezig bij een zitting op het gemeentehuis. Tot zijn verbazing bevestigden daar het Hoofd Kiesbureau en Hoofd Burgerzaken zijn bevindingen. Als reden voor de foutieve tellingen wordt oververmoeidheid genoemd. Zo’n dag zou veel te lang zijn voor de vrijwilligers op een stembureau.

Ton Linssen heeft begrip voor dat gegeven maar heeft wel de burgemeester het dringende advies gegeven niet de huidige uitslag te accepteren en een hertelling te laten doen. Voor Stuijvenburgh wordt dit in ieder geval al gedaan. Of alle stemmen opnieuw geteld gaan worden zal mogelijk later vandaag blijken. Ton laat mede hiervan afhangen met wat hij verder gaat naar Den Haag. Hij is in ieder geval niet van plan de Lepelstraatse valsheid in geschrifte te laten voor wat het is. “Ik neem dit héél hoog op!”

UPDATE 1, 13.45 uur: Inmiddels heeft de PvdA een complete hertelling geëist. Hun kandidaat Daan Withagen uit Halsteren stemde bij de Halsterse brandweerkazerne op zichzelf. Twee keer want hij had tevens een volmacht bij van zijn vrouw.  Toch stond er in de einduitslag dat er nul keer op hem zou zijn gestemd.

UPDATE 2, 13.52 uur: Ton Linssen meldt dat er omstreeks 14 uur een verklaring komt van totale hertelling.

UPDATE 3, 14.02 uur: Linssen geeft aan de geldigheid van de uitslag niet te accepteren en verwacht ondersteuning van burgemeester en gemeente in een procedure richting Den Haag betreffende de overtreding in Lepelstraat.