GroenLinks vraagt om meer AED’s in gemeente

BERGEN OP ZOOM – Nog altijd sterven er geregeld mensen aan een hartstilstand, terwijl met de juiste eerste hulp veel voorkomen kan worden. Dat meldt raadslid Peter van den Ouden namens GroenLinks. Hij wil daarom meer AED’s in de gemeente.

Dat er al best een aantal AED-apparaten in onze gemeente beschikbaar zijn volgens de website van de Stichting AED, juicht Groenlinks natuurlijk toe. Maar er is nog geen volledige dekking binnen onze gemeente, stelt Van den Ouden, die dat baseert op diezelfde website. Wel vermeldt hij dat de informatie op die site sinds 15 september 2014 niet meer is bijgewerkt. Of het overzicht dus actueel is valt niet te zeggen.

Info is rommelig

GroenLinks is van mening dat herkenbaarheid en goede vindbaarheid van AED-apparaten binnen de gemeente van groot belang is om snel te kunnen handelen bij een hartstilstand. Het is de partij echter niet duidelijk of dit wel het geval is. Van de gemeentelijke website word je ook niet wijzer, meldt het raadslid. Daar staat bij AED-apparaten: ‘Klik hier voor meer informatie.’ Wie doorklikt krijgt de melding  ‘Oeps, die pagina bestaat niet meer.’ Het stemt niet gerust als het gaat om het vinden van de locaties van de levensreddende apparaten. Van het college wil de partij weten of het niet hoog tijd is dit eens te verbeteren.

Meer vragen

Van den Ouden heeft echter meer vragen. Onder meer over het onderhoud van de AED’s. Hij vraagt in zijn brief of hier een plan voor bestaat dat ook wordt aangehouden; “Het zal je maar gebeuren dat je bij een reanimatie een AED-apparaat wil gebruiken dat door slecht of onvoldoende onderhoud het niet doet.”

Bijdragen aan belangrijke voorziening

De aanschaf en onderhoud van AED-apparaten hoeft niet volledig op het bordje van de gemeente te liggen, meldt de brief verder. Er zijn ook burgerinitiatieven zoals Stichting Buurtschap Heimolen. Zij hebben op eigen kosten een AED-apparaat aangeschaft. Ze kregen er echter geen gemeentelijke bijdrage voor omdat alle budget al naar de Stichting AED was gegaan in de jaren 2010 – 2013. Sinds 2013 wordt volgens Van den Ouden door de gemeente uitgegaan van ‘eigen kracht’. Ook onderhoudskosten zijn voor rekening van de initiatiefnemers. GroenLinks vindt het een gemiste kans om geen subsidie te geven ter ondersteuning van een dergelijk initiatief.

Namens zijn partij vraagt het raadslid aan het college om die mening te herzien. Een gemeente zou een vinger aan de pols moeten houden en een bijdrage dienen te leveren aan een optimale beschikbaarheid van AED-apparaten. Bijvoorbeeld door een gezamenlijk onderhoudscontract af te sluiten worden dat de kosten verminderd.