Grote concerns vooralsnog geen interesse in zich hier vestigen

BERGEN OP ZOOM – Het vertrek van het failliete V&D houdt de gemoederen flink bezig. Er waart zelfs al een petitie rond op Facebook die steun vraagt voor het idee om een Primark in dit pand intrek te laten nemen. Wethouder Patrick van der Velden is druk in overleg met de eigenaren van het gebouw maar tot nu toe blijkt het lastig.

Deze locatie is eigendom van vastgoedbeheermaatschappij A.S.R. en ook die wil natuurlijk graag een goede bestemming vinden, meldt de wethouder. Hij vervolgt: "Ze zetten daarbij wél in op een langdurige oplossing. Niemand is er bij gebaat als het een paar maanden wordt gebruikt en daarna weer leeg staat. Het pand is bovendien flink verouderd en dat vraagt best wat investeringen. Die zullen in eerste instantie van A.S.R. moeten komen. Dat is eveneens een reden om te zoeken naar een langetermijn invulling. Daar helpen we als gemeent graag aan mee, we hebben er al drie keer over gesproken inmiddels."

Woningbouw

Nog vóór het daadwerkelijke faillisement heeft Van der Velden contact gezocht met de eigenaar van het beeldbepalende gebouw. "Het zag er slecht uit voor de toekomst van het bedrijf en we wilden dat als gemeente niet alleen maar afwachten. We zien ook in hoe slecht het voor de uitstraling van de stad zou zijn als hier lang leegstand van zou komen. A.S.R. wil vanzelfsprekend graag snel weer kunnen verhuren en samen zijn we op zoek naar invullingen. Daarbij staan heel veel opties open. Er is zelfs gesproken over woningbouw op deze locatie maar daar zijn we geen voorstander van. Het liefst zien we een invulling die de winkelfunctie van het centrum versterkt, dat is alleen nog niet zo eenvoudig."

Verzorgingsgebied te beperkt

Er is onder meer contact geweest met het Canadese retailbedrijf Hudson’s Bay Company, dat interesse heeft in de Nederlandse markt. Ze vinden het verzorgingsgebied van een gemeente als Bergen op Zoom echter niet interessant genoeg, en zo zijn er meer partijen die geen heil zien in zo'n grote locatie met alle kosten van dien. "We moeten dus creatief nadenken over mogelijkheden.", vertelt de stadsbestuurder. A.S.R. heeft zelfs een gespecialiseerd onderzoeksbureau ingehuurd dat zich buigt over de mogelijkheden. Over de Primark-petitie zegt hij: "Het doet me deugd dat mensen zo meedenken over onze stad. Mochten ze die aan de gemeente aan willen bieden dan aanvaard ik het idee natuurlijk alle plezier. Het is in eerste instantie aan de pandeigenaar om met zo'n retailbedrijf in gesprek te gaan maar ik zal ze daar zeker op wijzen."