Help de bijen, doe mee aan de Nationale Zaaidag!

BERGEN OP ZOOM – Ruim 750 adressen in Nederland zijn deze week afhaalpunt voor bloemenzaad dat ervoor moet zorgen dat de noodlijdende bijenpopulatie een beetje wordt geholpen bij het aansterken. In Bergen op Zoom is Astrid Buijs een betrokken stadgenote waar je terecht kunt voor zakjes biologisch bloemzaad.

Op 22 april is het Nationale Zaaidag voor de bij. Het is een initiatief van de landelijke organisatie The Pollinators. Daarin hebben zich mensen verzameld die streven naar een gezonde leefomgeving voor bestuivende diersoorten. Ze zien dat als hard nodig, want in ons landschap hebben bijen maar ook bijvoorbeeld vlinders het zwaar. Om die insecten een beetje te helpen is een actie opgezet. Overal in Nederland kun je, vaak bij mensen thuis, zakjes biologisch bloemzaad ophalen. Het idee is om dit overal op 22 april te zaaien, zodat de bijen straks wat makkelijker aan stuifmeel komen.

Positief bijdragen

De bedenkers van de actie noemen de afhaalpunten 'Voedselbanken voor Bijen'. Je kunt er zakjes zaad krijgen die bloemen voortbrengen waar bijen echt wat aan hebben en de bedenkers van dit geheel hopen dat iedereen die op Tweede Paasdag gaat planten. Mensen uit Bergen op Zoom en omgeving kunnen die zakjes ophalen bij Astrid Buijs. Ze doet mee aan de actie omdat de natuur voor haar heel belangrijk is. "Ik voel me er zeer mee verbonden en wil op een positieve manier wat bijdragen. Dit is een mooie manier om dat te doen" Ze wijst mensen graag op het belang van duurzaam en milieubewust denken en meldde zich daarom met alle liefde aan voor het initiatief. Het immers tevens een oproep tot meer bewustwording.

Iedereen kan meedoen

In principe kosten de zakjes niets, meldt Astrid. In die zin kan iedereen meedoen. Je kunt ze ook elders planten immers, als je geen tuin hebt. Wel worden bijdragen aan de organisatie gewaardeerd natuurlijk. Je kunt doneren via de website waar de actie op wordt aangekondigd maar het bedrag mag ook worden achtergelaten als je het bloemenzaad komt ophalen. Dat kan bij haar thuis tot de 22e april. Je dient daarvoor  wel even een afspraak te maken. Dat doe je door een berichtje aan Astrid te sturen via deze website (link).

Je doet er de bijen een groot plezier mee maar ook jezelf. Niet alleen krijg je vrolijke bloemen in je tuin maar je zorgt tevens voor een mooiere, betere wereld, met zeer nuttige insecten die voor ons allemaal van levensbelang zijn.