Herinneringsstenen voor nazi slachtoffers ook in Bergen?

Enige tijd geleden is de Hans Kerstenstichting opgericht, waarvan in augustus 2022 de oprichtingsvergadering was. Een organisatie die zich inzet voor de nagedachtenis aan de Joodse oorlogsslachtoffers en nu Stolpersteine wil leggen in Bergen op Zoom.

In de jaren 90 van de vorige eeuw is de Duitser Gunther Demnig in Berlijn gestart met het project Stolpersteine. In het Nederlands heet het struikelstenen. De Stolpersteine zijn herinneringsstenen voor alle slachtoffers van de nazi’s. De Stolpersteine zijn 10x10x10 cm en bedekt met een messing plaatje. Daarop staat de naam, geboortedatum, overlijdensdatum- en plaats van de persoon die weggevoerd en vermoord is in de Tweede Wereldoorlog.

De redenen om de Stolpersteine te leggen zijn belangrijk: om niet te vergeten wat voor gruwelijkheden er plaatsvonden in de Tweede Wereldoorlog en om de slachtoffers daarvan te gedenken.

Joodse gemeenschap in Bergen op Zoom

In veel steden in Europa heeft het initiatief van Demnig navolging gekregen. Ook in Nederland zijn inmiddels in veel steden Stolpersteine gelegd. De Hans Kerstenstichting start het initiatief met het plaatsen van Stolpersteine voor Joodse mensen. Want Bergen op Zoom kende namelijk voor de Tweede Wereldoorlog een aanzienlijke Joodse gemeenschap, waarvan er aantal mensen is vermoord.

Met zekerheid hebben de leden van de stichting kunnen vaststellen dat 26 Joodse personen, die in Bergen op Zoom gewoond hebben, vanuit hier weggevoerd zijn en vervolgens vermoord.

De adressen waar zij in Bergen op Zoom hebben gewoond zijn bij de stichting bekend. Het is de bedoeling dat voor iedere persoon een steentje gelegd wordt in het trottoir voor het huis waar zij of hij als laatste in Bergen op Zoom gewoond heeft.

Je bent pas dood als je naam niet meer genoemd wordt, zo luidt een Joods gezegde. Door de Stolpersteine zullen deze personen altijd genoemd blijven worden.

Als stichting werken wij nauw samen met onderwijsinstellingen in onze gemeente. De website is bijna klaar, waar de verhalen van de overleden slachtoffers worden gepubliceerd. Deze website is een blijvend onderdeel van het project, bedoeld om in samenwerking met de scholen zoveel mogelijk leerlingen in Bergen op Zoom in contact te brengen met dit deel van de geschiedenis.

De Hans Kerstenstichting is een particulier initiatief en om dit project te realiseren is geld nodig. De kosten per steentje zijn circa € 200,- . Daar komen nog kosten bij voor onder andere onderhoud in de toekomst. De stichting gaat de komende tijd sponsoren benaderen voor een financiële ondersteuning. Alle bijdragen, klein of groot zijn welkom. Bedrijven worden benaderd, maar uiteraard zijn ook particuliere giften welkom. Een comité van aanbeveling met klinkende namen beveelt de Hans Kerstenstichting aan bij sponsoren.

De gemeente Bergen op Zoom heeft toestemming gegeven om de steentjes te mogen aanbrengen in de openbare ruimte en de dienst Beheer Openbare Ruimte zal daar waar mogelijk faciliteren bij het leggen.

Voor vragen omtrent dit initiatief kunt u een e-mail sturen naar: [email protected].