Het Kompas slaat nieuwe wegen in

BERGEN OP ZOOM – Eerder dit jaar kwam winkelcentrum Het Kompas op de Bergse Plaat in het nieuws met een hartenkreet van een bezorgde Plaatbewoner, Gerard Worm. Bewoners en ondernemers zagen hun winkelcentrum hard achteruitgaan, in een wijk waar voorzieningen broodnodig zijn. Er moest wat gebeuren.

Na het vertrek van ondernemers als bijvoorbeeld drogisterij Oerlemans vielen er gaten in het winkelbestand, alsmede in de ondernemersvereniging. Gerard trok het zich aan en ondernam actie. Hij ging in gesprek met zowel de ondernemers als bijboorbeeld de gemeente en mag nu als voorzitter deze vereniging aanvoeren, richting betere tijden.

Eigen koers maar wel in samenwerking

De komst van de Lidl aan de Laan van Borgvliet en een toekomstige versmarkt in De Zeeland zijn weliswaar geduchte extra concurrentie, maar worden door dit nieuwe bestuur als onomkeerbaar beschouwd. Het Kompas gaat werken vanuit eigen kracht en aanbod. Daarbij wordt actief samengewerkt met de wijkcommissie, beheerders van het winkelcentrum, andere ondernemers op de Bergse Plaat, maatschappelijke spelers in de wijk en de gemeente. Het Kompas wil het centrum van de wijk zijn waar eenieder elkaar kan ontmoeten in een gezellige en inspirerende omgeving.

Plannen voor het plein

Vrijdagmiddag kreeg wethouder Patrick van der Velden daarom een plan gepresenteerd over een mogelijke nieuwe invulling van het plein op het Kompas. Het ontwerp van Hovenier Corné Adriaansen, ook ondernemer op De Plaat, is een uitwerking van wensen die de ondernemers en bewoners hebben. De locatie moet een gezellige en functionele ontmoetingsplaats worden voor de wijk maar ook te gebruiken zijn voor bijvoorbeeld kraampjes, een feesttent en dergelijke. 

Het idee sprak de wethouder enorm aan, juist omdat het breed gedragen is en van de buurt zelf komt. Die zal ook in eerste instantie zelf over nadere uitwerking moeten na gaan denken, natuurlijk in samenspraak met de gemeente. Als het aanslaat kan het zelfs als voorbeeld gaan dienen voor andere winkelcentra. De ondernemers zijn blij met die nieuwe impulsen en de positieve reactie van de wethouder. In de detailhandelsstructuurvisie wordt het winkelcentrum aangemerkt als kansrijk. Met de samenwerking die hier op korte tijd werd gerealiseerd, is een eerste belangrijke stap richting nieuwe impulsen gezet.