Hobbyclub krijgt vette rekening voor treintjes in etalage: Linssen woedend

Een gemeentelijke belastingaanslag van ruim 2100 euro voor het vullen van een leegstaande etalage met modeltreintjes? Te gek voor woorden, vindt raadslid Ton Linssen. (Tekst: Han Verbeem, foto: Pixabay / Klaus Hausmann)

BERGEN OP ZOOM – Geen goed woord heeft Ton Linssen ervoor over. In een brief aan het college van B&W doet de politiek voorman van Lijst Linssen zijn beklag over een belastingaanslag van 2111,59 euro, die de Modelspoorclub Bergen op Zoom van de gemeente heeft ontvangen. De hobbyisten kregen de forse aanslag vanwege het aankleden van een leegstaande etalage in de Fortuinstraat. Linssen is "buitengewoon verontwaardigd" dat de club nu gestraft wordt en eist dat het college de rekening verscheurt. Ook andere "opvullers" van etalages moeten ontzien worden bij belastingen, zo schrijft het raadslid.

Het winkelpand, dat eigendom is van vastgoedverhuurder Gebri, staat al geruime tijd leeg. De vrijwilligers mochten de etalage kostenloos gebruiken en aankleden met spoormodellen, treintjes en maquettes. De belastingaanslag viel hen koud op het dak en de Modelspoorclub benaderde vervolgens Lijst Linssen. De partij wil dat het college de aanslag ongedaan maakt. "Deze vereniging zorgt dat de etalage er aangekleed bijstaat", schrijft Ton. "Wat ook het doel is van de eigenaar, ten behoeve van de consument en de ondernemers in de straat." De politiek voorman van LL noemt het "te gek voor woorden" dat een dergelijke aanslag wordt opgelegd. "Deze vereniging heeft geen enkele verkoopactiviteit en het pand is niet toegankelijk voor publiek."

Kostbare toeters en bellen

Linssen vervolgt in zijn brief: "Met veel kostbare toeters en bellen worden wij regelmatig geconfronteerd met de geweldige prestaties van het Stadslab: een geldverslindende gemeentelijke ambtenarenclub in het centrum van de stad. Gaat u Lijst Linssen nu vertellen dat vullers van leegstand, zonder verkoopactiviteiten, worden getrakteerd met dergelijke aanslagen?" Linssen vraagt zich af of dit nu het (Stadslab)beleid is van het college. "Beloont u eigenaren met vette aanslagen voor de aankleding van lege panden die gewoon te huur blijven staan? Immers, de 'vullers' moeten het pand verlaten bij herinvulling door nieuwe huurders."

Nietig verklaren

Lijst Linssen wil dat het college het beleid terugschroeft en deze, en soortgelijke andere aanslagen, nietig verklaart.  Daarbij verzoekt het raadslid "de gebruiker en etalagevuller hiervan te berichten en Lijst Linssen daarvan een afschrift te sturen." De fractie wil binnen dertig dagen een schriftelijke reactie van het college op de brief en de daarin gestelde vragen.