Hotel la Pucelle introduceert kerstkaarten voor eenzame ouderen

BRABANTSE WAL / THOLEN – Eenzaamheid is een groeiend probleem in onze samenleving, zeker bij ouderen. Tijdens de decemberdagen wordt dat nogal eens extra voelbaar, voor wie daaronder lijdt. Niet iedereen heeft gezelligheid thuis, soms valt er zelfs geen kerstgroet meer binnen. Het initiatief van Hotel La Pucelle wil dat laatste in ieder geval zo veel mogelijk voorkomen en er doen al heel veel mensen en organisaties mee.

Dit jaar maakte de regio voor het eerst kennis met Hotel La Pucelle, een organisatie met een duidelijke maatschappelijke doelstelling: mensen met elkaar in verbinding brengen, inspireren en kansen creëren. Het leidde tot twee drukbezochte opvoeringen van een unieke theatershow in schouwburg De Maagd, voor en door bewoners van de regio. De stichting die dit opzette is voornemens veel méér te gaan doen voor de bewoners van de Brabantse Wal en Tholen. Deze kerstkaarten-actie is er een mooi voorbeeld van.

Het idee

Martijn Klaassen (foto 3, links) is voorzitter van de Stichting La Pucelle. Samen met Bas van der Haar (rechts) van Stadlander legt hij kort uit wat de gedachte is. "Er is steeds meer eenzaamheid onder ouderen", vertelt Martijn. "Wij willen met deze actie aandacht vragen voor dat groeiende probleem en die mensen een hart onder de riem steken. Zo'n persoonlijke kerstkaart kan echt verschil maken." Hij laat een filmpje zien van een vorig jaar geïntroduceerde landelijke actie, van Yung DWDD, dat hem inspireerde dit ook lokaal te introduceren.

Artikel gaat verder onder de video.

Er liggen nu dus héél veel kerstkaarten klaar die allemaal een handgeschreven boodschap gaan krijgen. Geen voorgedrukt standaard verhaal maar juist heel persoonlijk. Er zijn zo'n 10.000 exemplaren gemaakt, bestaande uit vijf verschillende versies. Naast de hoofdfoto staan Thoolse, Steenbergse, Bergse, Halsterse of Hoogerheidense nostalgische foto's. De verschillende varianten zijn ook echt bedoeld voor inwoners van die plaatsen. Bas: "Het initiatief werd meteen opgepakt door een aantal partijen en inmiddels hebben al meerdere organisaties laten weten volgend jaar aan te willen haken. Het lijkt erop dat er een nieuwe traditie is geboren."

Het goede voorbeeld

Maandagmiddag kwamen bij Stadlander een vijftal vertegenwoordigers samen van maatschappelijke organisaties uit de vier gemeenten:

  • Miriam Broos, namens TWB
  • Leanne Swarthoff, namens SVRZ
  • Connie Zagers, namens tanteLouise
  • Ko Droogendijk, namens Stadlander
  • Peter de Kok, namens Schutse Zorg

Deze organisaties beschikken allemaal over adressenbestanden van ouderen en kunnen die mensen dus kaarten sturen. Het goede voorbeeld werd meteen gegeven, de eerste exemplaren zijn inmiddels voorzien van handgeschreven en allemaal verschillende kerst- of nieuwjaarswensen. Binnen deze organisaties wordt een heel groot deel van de kaarten verdeeld over de medewerkers, die allemaal een aantal exemplaren gaan voorzien van een boodschap, en daarna gaan ze op de post. Zo krijgen vele duizenden ouderen voor de feestdagen een persoonlijke kerstkaart bezorgd.

Meedoen

We zijn steeds meer gewend om alles online te doen, óók kerstwensen. Steeds vaker worden er daarom geen kaarten meer gestuurd, ook niet naar ouderen die mogelijk helemaal niet op social media zitten en geen Whatsappjes ontvangen.

Het zou natuurlijk mooi zijn als iedereen deze mensen weer eens een echt kaartje stuurt. Of misschien weet je wel iemand in je omgeving die ook erg alleen is. Bij Stadlander aan de balie zijn de overgebleven kaarten gratis af te halen, voor mensen die er een mooie kerst- of nieuwjaarswens mee willen sturen aan een eenzaam iemand. Mocht je nou als bedrijf of organisatie denken: 'Hé, dat willen wij ook wel!' Meld je dan via e-mail (info@hotellapucelle.nl) en doe mee, maak wat medemensen blij. Het is een kleine moeite maar het effect is enorm.

Foto's en afbeeldingen: