Indrukwekkende voorbereiding van eerbetoon aan gevallen bevrijders

BERGEN OP ZOOM – Het was druk donderdagavond, in de aula van Zoomstede. Deze keer niet om afscheid te nemen van een dierbare, maar om een eerbetoon voor te bereiden. Op 24 december worden op de militaire begraafplaatsen bij de graven van onze bevrijders ruim 2400 kaarsjes geplaatst. Een initiatief dat duidelijk veel mensen aan het hart gaat.

De ongeveer 140 aanwezigen werden welkom geheten door Gerard Worm, één van de initiatiefnemers. Hij vertelde behoorlijk geroerd te zijn door de hoge opkomst en stelde al snel Jean-Jacques van Giels voor, de man die eerder eens kaarsjes bij een aantal graven plaatste en met veel liefde meewerkt aan dit veel grotere, nieuwe initiatief.

Groeiend aantal plaatsen

Van Giels vertelde de zaal dat in Holten al zo’n 30 jaar op deze wijze bevrijders worden geëerd. Via social media verschenen de laatste jaren steeds meer oproepen om dit ook elders te doen en vorig jaar was het aantal initiatieven in binnen- en buitenland al opgelopen tot 284 locaties. Het voornemen is om vanaf nu ieder jaar alle graven op Britse en Canadese Oorlogsbegraafplaatsen van een lichtje te voorzien dat zo’n twee dagen brandt.

Kerstgedachte

Gerard vertelde de zaal kort hoe dit nieuwe initiatief is ontstaan. Hij las op Eerste Kerstdag op Facebook een post over eenzelfde eerbetoon in Groesbeek en appte meteen wethouder Patrick van der Velden. Die reageerde bijna direct maar wel met de kanttekening dat er al wat mensen zoiets deden hier, zij het wat kleinschaliger. Eén van die mensen was dus Jean-Jacques en die vond het plan prachtig. In samenwerking met onder meer twee Rotary afdelingen is de organisatie verder opgepakt.

Het enige dat nog ontbrak, in eerste instantie, waren voldoende ‘handjes’ voor de uitvoering. Na wat oproepen bleek er volop enthousiasme te zijn onder de Bergenaren, met een bijna volle aula als bewijs. De organisatie is dolgelukkig met die opkomst en met wat daarmee gerealiseerd kan worden. Gerard vatte het mooi samen: “Als dan straks die 2411 kaarsen branden, gebeurt er iets. En dat is precies wat we voor onze helden willen doen.”

Meer weten over het initiatief? Kijk dan op deze Facebookpagina.

Hieronder een timelapse van het initiatief in Groesbeek.