Jeroen Jonkers benoemd tot Erelid van Spado

BERGEN OP ZOOM – Op 30 september werd Jeroen Jonkers onder luid applaus benoemd tot Erelid van Spado. Meestal valt deze eer te beurt aan iemand op respectabele leeftijd die een mooie staat van dienst heeft. Voorzitter Jacques van Gool had echter goede redenen om Jonkers nu al in het zonnetje te zetten.

Jeroen was zichtbaar geraakt door de loftuitingen, die hij ook zei te zien als een teamwaardering. De in 1970 geboren sporter werd op 14-jarige leeftijd lid van Spado. Hij kwam vooral voor zijn plezier en de gezelligheid, aldus voorzitter van Gool, trainde op de kortere loopafstanden en ontbrak niet bij nevenactiviteiten. Hij was al jong maatschappelijk betrokken, deed aan politiek en zette zich in voor de stichting Jumelage. Zijn sportieve carrière kenmerkt zich vooral door samenwerken.

Sporten voor mensen met een beperking

Bij het 40-jarig jubileum van Spado, in 1995, deed het bestuur de belofte om te onderzoeken of de vereniging een groep kon starten voor mensen met een beperking. Dat was twee jaar later een feit, met Jonkers als kartrekker en trainer. Hij heeft ook enkele jaren een rol in het bestuur vervuld, als secretaris. In 2000 namen de G-atleten voor het eerst deel aan de Special Olympics. En meteen met resultaat, ze kwamen terug met meerdere medailles. Een jaar later wonnen ze er zeven bij de Nederlandse Kampioenschappen. Inmiddels was voor Spado aangepast sporten heel gewoon geworden en niet meer weg te denken op de baan bij trainingen, wedstrijden en in het clubhuis.

Groei

Het aantal deelnemers aan Aangepast Sporten groeide en het draagvlak in de regio ook, mede door het netwerken van Jeroen. Er werden hier zelfs sportevenementen met internationale gasten en deelnemers gehouden. Het vroeg heel wat organisatietalent van een flink aantal vrijwilligers. Door al zijn inspanningen werd Jeroen tijdens het 50 jarig-jubileum van zijn club benoemd tot Lid van Verdiensten, twee dagen voor zijn 35e verjaardag. Ook daarna bleef hij de drijvende kracht achter heel veel activiteiten met en voor G- atleten. Van een NK tot clinics tot zelfs een EK atletiek voor verstandelijk beperkten in 2014. Dat event was meteen de aanloop tot een gemeentelijk beleidsplan voor aangepast sporten in Bergen op Zoom en omstreken. Ook daarin had Jonkers een spilfunctie. Toch had hij daarnaast ook nog tijd om zich bezig te houden met andere clubzaken, zoals het voorzitterschap van de jubileumcommissie in 2015. Het 60-jarig jubileum werd op meerdere momenten groots gevierd. Hij is een echte verenigingsman, aldus de voorzitter. Wat ook blijkt uit zijn luisterend oor voor iedereen en het feit dat hij al 25 jaar de Goedheiligman ‘helpt’ bij Spado. Redenen te over dus voor het bestuur om hem tot erelid te benoemen.

Foto's: Mireille Hoetelmans