Vereniging Binnenstad roept op tot behoud oude vesting Westersingel

BERGEN OP ZOOM – In een brief aan Bergse politici en bestuurders roept Vereniging Binnenstad op tot meer oog voor het behoud van historisch erfgoed. In dit geval richt het schrijven zich specifiek op de overblijfselen van de oude vesting op de plaats waar tot voor kort de brandweerkazerne stond.

De Vereniging Binnenstad geeft een dubbel gevoel overgehouden aan de bouw van de Hof van Asselbergs bij de Zuid-oostsingel, meldt secretaris Flip Aertssen. Hier zijn bij de voorbereidingen van de bouw flinke delen van de Coehoornvesting tevoorschijn gekomen. Daarvan wordt een klein deel bewaard en opengesteld maar er zijn ook grote delen van de ontdekte werken verloren gegaan.

Aertssen stelt namens VB dat die aanpak vreemd is voor een stad die zich wil profileren als vestingstad:  “De vesting had op een prominente plaats bij het station beleefbaar gemaakt kunnen worden.” Dat moet voor de locatie aan de Westersingel anders worden ingestoken, vinden de beschermers van het Bergse erfgoed.

Echt zichtbaar maken

Volgens de brief wordt inmiddels al bekeken wat de herbestemming moet worden van het voormalige brandweerterrein. Daar liggen ook heel wat overblijfselen van de vesting. Al het aan de Vereniging Binnenstad ligt wordt daarvan veel meer in ere hersteld en gehouden: “Niet via een toegangspoortje maar zichtbaar vanaf de straat. Tezamen met het herstel van de brug en gracht bij de Gevangenpoort kan hier een interessant beeld van de ontwikkeling van onze vesting zichtbaar worden.” Het vraagt wat creativiteit, schrijft de secretaris, zeker omdat er tevens om ruimte voor parkeren wordt gevraagd, maar het moet met wat goede wil lukken denken de briefschrijvers. Ze roepen zowel de gemeenteraad al het college op daar eens over na te denken en met een goed plan te komen.

Afbeelding: uitsnede oude prent met vestingwerken en strijd ter verdediging van de stad