Kamerlid Jacobi bezoekt Gageldonk-West

Tweede Kamerlid Lutz Jacobi bezoekt zaterdagmiddag 28 januari de wijk Gageldonk-West. (Foto: PvdA)

BERGEN OP ZOOM – Het kamerlid Lutz Jacobi (PvdA) komt zaterdagmiddag 28 januari naar Bergen op Zoom. Zij zal met de Bergse PvdA'ers een deel van Gageldonk-West bekijken. Deze naoorlogse wijk gold ooit als een voorbeeldbuurt maar grote delen raakten de laatste jaren sterk verloederd, door leegstand en achterstallig woningonderhoud. Inmiddels heeft woningverhuurder Stadlander grote delen gerenoveerd en trekt Gageldonk weer nieuwe bewoners aan. Jacobi zal na haar wijkrondgang de officiële aftrap geven voor het Obudsteam dat de Bergse PvdA in het leven heeft geroepen. 

Lutz Jacobi vertrekt zaterdagmiddag rond half één vanaf de achterzijde van het station (Parallelweg) richting Gageldonk, en wordt begeleid door raadsleden en vrijwilligers van de Bergse PvdA. Het gezelschap zal via de Kastanjelaan richting de reeds voltooide nieuwbouw bij de Vijverberg gaan. In het verleden werd de wijk geplaagd door langdurige leegstand, verrommeling en er was (en is er op diverse plaatsen nog steeds) sprake van onveiligheid door drugshandel en illegale onderverhuur.

Ingrijpende vernieuwingen

Mede door inzet van de oud-wethouders Adrienne Veraart en Ad van der Wegen ondergaat Gageldonk nu een ingrijpende vernieuwing, zo laat de PvdA weten bij de aankondiging van het bezoek. De wijk kent een bijzondere en gelaagde structuur: zowel de oud-Bergse families als gezinnen met een meer recente migratieachtergrond wonen hier naast elkaar. Dat maakt Gageldonk-West tot een kleurrijke, gezellige en tegelijk op-en-top Bergse buurt.

Ombudsteam

De feitelijke reden van het bezoek van Lutz Jacobi is de start van het Ombudsteam, aldus de Bergse PvdA. Dit team gaat zaterdagmiddag officieel van start. Het Ombudsteam wil een aanspreekpunt zijn voor inwoners van Bergen op Zoom, ongeacht hun politieke opvattingen, die moeite hebben om met een probleem of vraag toegang te vinden bij gemeente en instanties. Dergelijke Ombudsteams zijn landelijk op verschillende plaatsen ontstaan, waarvoor Jacobi heeft zich altijd sterk heeft gemaakt. Zij zal in Bergen op Zoom dan ook het officiële startsein geven voor het PvdA Ombudsteam. De bijeenkomst is om drie uur 's middags in café Het Zwijnshoofd, in de Bergse binnenstad.

Lees ook: 'Nieuw boek vertelt over de geschiedenis en ontwikkeling van Gageldonk-West'